Als

dobrý den, dlouhodobě mě brní končetiny (ruce i nohy) a taky mám pocit horšího polykání. byla jsem vyšetřena na neurologii s tím že nález je v pořádku ct mozku v normě, eeg v normě. Mám strach z onemocnění als jakými vyšetřeními je možné je vyloučit (emg - jaký typ vyšetření, nebo jiné). Když byl shledám neurologický nález v pořádku je možné být nemocen (ALS) aniž by to doktor zjistil? Děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnostika ALS je velmi náročná, neexistuje specifický test, který by ji potvrdil, je potřeba provést řadu vyšetření k vyloučení jiného postižení. Jistě ji nelze vyloučit jen na základě CT mozku a EMG. Ale vámi uváděné obtíže mohou být způsobeny i postižením krční páteře a jejích plotének. Proto bych nejprve doporučil MR krční páteře. A určitě podrobné neurologické vyšetření

MUDr. Mikuláš Vachek
MUDr. Mikuláš Vachek

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: