#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

ALS

Mozek a nervy Jiří 14.9.2019

Dobrý den, tohle bude asi delší dotaz.
Veškeré problémy začaly přibližně před měsícem. Do té doby jsem absolutně neměl potřebu se pozorovat, ale od té doby jsem narazil na několik věcí, které mě silně znepokojují. Myslím, že je důležité zmínit, že jsem celoživotní pravák a vždy jsem měl pravou stranu těla silnější. Dále také nepociťuji žádné bolesti krční páteře při jakémkoliv pohybu.
Od října loňského roku pobývám v zahraničí. Přibližně před měsícem zničeho nic na mě přišla celková únava (připisoval jsem to tomu, že jsem zkoušel úplně vyřadit veškerý cukr - krom sacharidů v klasických potravinách). Cítil jsem těžké nohy i ruce, spal jsem více než deset hodin bez probuzení. Po pár dnech jsem cukrový experiment opustil doufajíce, že se mi uleví. Bohužel neulevilo. Rozhodl jsem se jít prozkoumat sílu do posilovny (hrudník, biceps, triceps), bez nějakého většího rozdílu v síle po posledním cvičení (to proběhlo ale před tím cca 6 týdnů zpět, pauza kvůli bolestem PRAVÉHO zápěstí). Od té doby ovšem cítím, že s tělem, zejména s pravou částí, není vše v pořádku. Zatímco levá ruka se po několika dnech zcela zotavila a funguje bez problémů (stejně jako vše na levé straně), u pravé pozoruji lehce zatuhlý triceps prakticky dodnes. V té době jsem začal přemýšlet nad ALS, kvůli tomu, že svaly nejsou schopné doregenerovat, navíc kvůli již zmíněné slabosti. Po přečtení několika případů se svalovými záškuby se ony záškuby (po celém těle - lýtka, stehna přední i zadní, břicho, kolena ze stran, ruce, ramena) objevily i u mně. Není poprvé co jsem je zažil, ale vždy to bylo buď po fotbalovém zápase nebo jiné sportovní aktivitě. Další problémy se ale nabalily. Zatuhlé zápěstí po dobu přibližně tří dnů. Navíc poprvé v životě se u mně projevil (snad to píšu správně) Raynaudův syndrom - kompletně mi sem tam ztuhne a promrzne zápěstí včetně prstů, což má za následek jejich zhoršenou koordinaci, uchopení předmětů atd. Nic mi ale nevypadává. Jedná se ale pouze o PRAVÉ zápěstí. Po několika dnech jsem dojel z práce domů, chtěl jsem vypnout motor (u mého staršího auta je potřeba klíček před otočením zamáčknout a už od počátku to jde občas ztuha - ne jen mně). Když jsem tento pohyb chtěl udělat, PRAVÁ ruka dvakrát absolutně selhala, ne že by nebyla síla, spíše při pokusu o zamáčknutí klíče mi od zápěstí až po rameno projela rychlá, ostrotupá bolest, přirovnal bych to k situacím z fotbalu, kdy vás někdo omylem kopne kolenem do stehenního svalu a vy cítíte v tu chvíli, jako byste byl ochrnutý, že ten sval prostě chybí. Od té doby cítím slabou, tupou bolest v bicepsu stále, ale i v předloktí - přibližně týden. Stejně jako únava přišla, tak i znenadání odešla, spánek se zkrátil (ale začal jsem se probouzet, což se mi dříve také nestávalo - ale to se snažím přičítat věku). Méně časté záškuby ale zůstaly.
Před několika dny jsem si všiml, že nejsem schopný zatnout pravý prsní sval. Když zkusím zatnout levý, cítím ztvrdnutí nejen prsního svalu, ale také levé části horních zad, ramene, ruky. Když to samé udělám na PRAVÉ straně, sval sice lehce ztuhne, ale ne tak jako levý a necítím, že by se přidala i záda, rameno, ruka. Celkově cítím, že PRAVÁ ruka je lehce oslabená. Poznal jsem to např. při cvičení. Vždy jako první selhávala levá ruka a pravá dotahovala (např. na benchpressu, vlastně u všech činností kde bylo potřeba držet osu oběma rukama), teď je to vyrovnané, ne li pomalu v prospěch ruky levé.
Do dneška jsem to přikládal únavě z práce a možnému většímu zánětu šlach (předloktí občas tahala, zápěstím občas proběhla pichlavá bolest) nebo počátečnímu karpálnímu tunelu (kde ale žádné další příznaky kromě ztuhnutí, neposlouchajících prstů a oslabení ruky nebyly - žádné brnění, bolesti v noci, nic, pouze pocit tahání i na horní části dlaně).
Chtěl jsem být pozitivní a nepřikládat si šílenosti (hlava dokáže nadělat paseku) a upnul jsem se na přetažení z práce a přílišné používání jedné ruky - kladivo, vysavač atd.
Takto jsem to vnímal do dnes, kdy mě šíleně vyděsila reakce, opět, PRAVÉ nohy. Po práci jsem si chtěl protáhnout prsty na nohou a zjistil jsem, že prsty PRAVÉ nohy nedělají to samé co prsty levé nohy. Např. při položení nohy na malíčkovou hranu nejsem schopný zvednout palec nahoru směrem k lýtkové (nebo holení - netuším) kosti a ostatní prsty dolů směrem k chodidlu (u levé bez problémů, navíc si na toto pamatuji, že jsem dělal po každém fotbalovém zápase právě na protažení prstů , obě nohy vždy bez problémů), ba co hůř, nejsem schopný zvednout samostatně pravý palec u nohy, když jsou nohy chodidly na zemi. Palec se sice občas lehce zvedne, ale musím se extrémně soustředit a vždy jde nahoru lehce i vedlejší prst. Když se toto podaří, cítím kompletní ztuhnutí, stažení a bolest pod klenbou nohy pokračující přes achilovku až přibližně do tří čtvrtin lýtka. Všechny ostatní pohyby s prsty
bez problémů na obou nohou. U nohou nepozoruji slabost (mimo té, že jsem po přestěhování přestal z fotbalem a nohy tím pádem zeslábly). Při občasném výklusu jsem nikdy problémy nepocítil ani nespadl.

Další symptomy - občasný pocit polykání s "knedlíkem v krku", občasné zadýchání se při pouhém mluvení - za posledních čtvrt roku jsem neprodělal žádnou nemoc - nachlazení, kašel, cokoliv, problémy se čtením - naskakují mi úplně jiná slova než jsou v textu ve skutečnosti, spoustu překlepů při psaní na mobilu, propadávání kolen - bez pádu, několik dní trvající nechutenství následovaný ztrátou hmotnosti (něco už jsem nabral zpět), přibližně tři týdny trvající průjem.

Já si uvědomuji, že to zní šíleně a je to jak vyprávění hypochondra, který je jenom přetažený a má "rozbitou hlavu", ale ke každému problému jsem se snažil přistupovat s rozmyslem, čistou hlavou, nějakou reakcí aby se ulevilo a nemyslet na nejhorší, ale jak se problémy nabalují, už jsem v koncích a nervózní. Navíc si člověk něco přečte a je mu z toho akorát hůře. V době pobytu v Česku jsem k lékařce chodil jen v nejnutnějších případech, spíše hlavně na pravidelné prohlídky.

Vím, že pravděpodobně doporučíte vyšetření na neurologii, které po místních doktorech budu tvrdě vyžadovat, i když se tomu při předchozí návštěvě prakticky vysmáli.

Moje hlava má teď v sobě pouze prvopočátky ALS a tím vše hasne. Existuje takhle z hlavy a bez vyšetření nějaká jiná možnost? Jsem v koncích, nervózní, vystrašený a reálně uvažuji nad návratem, ale zas nechci něco uspěchat.

Prosím o absolutně upřímné vyjádření, ať by bylo sebečernější. Celý život razím přístup radši nejhorší pravdu než chození okolo. A není nic horšího, než tušit, že něco s vámi není nejspíš něco v pořádku.

Ještě jednou omluva za slohovou práci a předem děkuji za reakci.
Hezký den, Jirka (30 let).

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou

Dobrý den, amyotrofická laterální skleróza je onemocnění charakterizované progresivní degen...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

ALS
3 dotazy na zkušeného neurologa: 1) Poskytne EMG vyšetření...
ALS
Dobrý den již jsem se zde ptal ale chtěl bych se zeptat...
ALS
Dobry den, jiz cca rok me trapi zaskuby na jazyku,...
Als
Dobrý den, mám strach z als...je možné že by začalo...
ALS
Dobrý den, je mi 15 let a přiznám to na rovinu, jsem...
ALS
Dobrý den, chci se zeptat...Když po 7 měsících od začátku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alpa

Dobrý den, právě jsem vypil 25ml original francovky a chci se zeptat, jestli...

Alpa jako dezinfekce při koronavirové infekci

Dobrý den, prosím, funguje proti Covid-19 jako desinfekce místo gelů, které...

Alpicort F

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné si aplikovat Alpicort F při...

Alprazolam

Dobrý večer / den, už jsem se tu několikrát s Vámi radil. Nicméně mám velice...

Alprazolamum v kombinaci s ethylalkoholem

Co se stane když zapiju Neurol alkoholem např. skotskou nebo vodkou ? umřu nebo...

Alprozolam funguje jak stimulant

Dobrý den, je možné aby vysoká dávka Alprazolamu fungovala podobně jako pervitin?Dal...

Alregie

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,existuje nějaká alergie na zimu?děkuji

Als

dobrý den, dlouhodobě mě brní končetiny (ruce i nohy) a taky mám pocit horšího...

ALS

Dobrý den již jsem se zde ptal ale chtěl bych se zeptat jak to je s ALS u mladých...

ALS

Dobrý den. Už asi tak 3 týdny mi škube ve svalech po celém těle, začalo to opakovaným...

Als

Dobrý den, mám strach z als...je možné že by začalo točením hlavy nebo se to...

Als

Dobrý den, již dlouhodobě mě trápí různé neurologické potíže (bolest hlavy,...

ALS

Dobry den, jiz cca rok me trapi zaskuby na jazyku, spise vlevo, nekdy i napravo...

ALS

Dobrý den, již sem několikrát psala ohledně ALS. Dnes sem měla sezení s psychiatre...

ALS

Dobrý den, je mi 15 let a přiznám to na rovinu, jsem docela těžký hipochondrik....

ALS

Dobry den p. MUDr., Ak by ste si nasiel cas, rad by som ziskal Vas nazor...

ALS

Dobrý den, po 7 měsících od počátku problémů jsem byla na emg vyšetření, zmínila...

ALS

Mám doraz na skúseného neurológa ktorý dá vyzná v problematike Dobrý deň p...

ALS

Dobrý den. Byl jsem na lékařském vyšetření na imunologii a z krevních testů...

ALS

3 dotazy na zkušeného neurologa: 1) Poskytne EMG vyšetření končetin(y) výsledek...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#