Alzheimerova nemoc a rispen

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit o zalékování při alzeimerově chorobě, kterou trpí moje babička. Onemocnění bylo diagnostikováno cca před 3 měsíci, nasazen byl Mirtazapin, vitamin B12 a Donepezil. Babička pak prodělala těžkou bronchitidu, začala se pomočovat, celkově se její stav velmi zhoršil. Při kontrole před 3 dny udělal lékař tento závěr: "zhoršení kognice, behaviorálně dekompenzace, delirantní projevy s poruchou i diurnálních rytmů, neurotopicky bez lateralizace. Hypovitaminoza B12 v komorbiditě." Lékař pak babičce vysadil Mirtazapin (a nasadil Rispen. Bylo vidět že to nedělá příliš rád a vzhledem k tomu že mám s těmito léky zkušenosti ze své vlastní praxe, jsem odpůrcem jejich braní, navíc babička se zlepšila. Myslíte si, že je skutečně nezbytné Rispen nasadit? Nestačí jen Donepezil? Děkuji Vám za radu a přeji hezký den Lenka Hanousková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pacient s Alzheimerovou demencí se může vlivem jakéhokolivm, i banálního, infektu náhle zhoršit, tak se to asi stalo i Vaší babičce. Pokud se zlepšila, asi nasazení antipsychotika, tedy rispenu, nutné není. Konstultujte to s lékařem, jjistě to pochopí.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: