Atopicky ekzem

Dobrý den. Prtosím o zodpovězení dotazu, který se týká lečby atopického ekzemu mého 7 měsíčního synka. AE se u něj objevil ve 4 měsících. Stále ho kojím, příkrmy zavádím opatrně. Sama jsem alergická na pyl a některé potraviny, které samozřejmě nedávám synovi a sama je nekonzumuji. AE, který se u něj objevuje - červené flíčky, které promaštuji modrou indulonou, lipobase krémem, weledou mlékem. Po čase flíček zbělá a některý dokonce trvale zvláční. Ekzem ho zatim nesvědí. A pak má trvale, už asi 2 měsíce, zapálené tříslo (nemokvá, je to rudé a lesklé, okolo je jakási mapa). Kožní lékařka nám předepsala tekutý pudr (ichtyoli), kterým mu to den co den na noc mažu. Okraje ma nekdy suché, nijak mu to nepromazávám, spíš se snažím mu to pořad vysušovat. Zkusila jsem mu to přes den mazat i sudokrémem. někdy se zdá, že se to lepší, ale v zásadě to má stále. Nedělám to špatné, nemám mu to přece jenom i promazávat? Tekuty pudr dávam na noc, mohu přes den natírat masti ictamo pro od Vitelly? Jde o tentyz ichtamol, ktery je obsazen v tekutem pudru? Hledám na netu a často píšou, že dehtové přípravky se nemají dlouhodobě používat. Mám strach, abych tak malému človíčku neublížila, přece jenom je to tříslo - uzliny, varlátka a jeho kůže je ještě tenká. Dočetla jsem se, že se dehet vstřebává do krevního oběhu a co všechno může způsobit. Doktorka mě ubezpečila, že prý vyšla nová studie, která popírá tyto negativní učinky dehtu, prý vadí jen při vnitřním užívání. Navíc prý ichtyol (je získán z břidlic) je neškodný, ty nepříznivé účinky se týkají kamenouhelného dehtu. Prosím o radu, co je ještě možné použít při léčbě (kortikoidy zatim nechci) a co znamená dlouhodobé užívaní, kdyby ten dehet byl prece jenom nejak skodlivý? Nezpůsobím tím něco malému, kdyz ho mažu už 3 měsice? Nebo mám si zajít k jiné lékařce? Už jsem z toho zoufalá. Nemám vyzkoušet nějaké koupele ovesné nebo černý čaj? Děkuji moc za odpověd. Minkova Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, konzultace u jiné lékařky rozhodně nezaškodí, dehet je ale schválený jako léčebný prostředek - není třeba se nějak obávat, ale já osobně bych jej dlouhodobě také raději nepoužívala. Ovesné koupele rozhodně zkuste, ale já osobně vidím jako lepší nápad návštěvu zkušeného homeopata, aby se pokusil konstitučním lékem poléčit a ev. vašeho synka ekzému zbavit. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: