Atopický ekzém - od narození mého syna, dnes je jsou mu 3 roky

Dobrý den, chci se informovat na velice rozlehlý ekém.Můj syn má od 2 měs narození...do jeho 1 roku to byl očistec...spal jen v rukavičkách, tělíčko stále zmaštěné různými mastny,krémy,mléky, do 1 roku bral nonstop 3x denně fenistil kapky.Spala jsem s ním max 20min vkuse,jinak ne...ani zpětně nevím jak jsem to zvládla vydržet.nedávali jsme mléčné potraviny,byl alergický na různé potraviny.Ekzém se nám poprvé zlepšil na podzim kdy nám bylo přes 1 rok(syn je narozen 6měs).Opět se nám ekzém vrátil v březnu dalšího roku až do podzimu, a nyní je nám za 2 měs 3 roky, a ekzém se nám objevil začátkem dubna šíleně moc, má olezlé celé nohy,zadeček, ruce....jen a jen se drbeme, dětská dr. mi doporučila opět mazat, střídat mléka, krémy,konopné masti a opatrně na potraviny,které vyvolávají alergie,a na podzim náš čekají poprvé testy na alergologii.Hrozně moc ho lituju, mažeme několikrát za den Excipial,indulona,a konpná mast od Saloos, al eekzém není přesušení zas až tak...ale spíše jsou to takové nateklé minipupínky...a pak třeba za 2 dny se to zkrubší a je to suché častěji.Vypadá nahatý opravdu hrozně...a bereme ráno Xyzal a na noc fenistil...vnoci 2x rozsvěcím lampičku a promašťuji.Už jsem z toho zoufalá,ale vím že na to moc nic není, a dítě z toho musí vyrůst...přes zimu jsme úplně čistí, po ekzému ani známka...První rok jsme zkusioli i homeopatii,ale po každé návštěvě jsme zaplatili 700Kč návštěvu a plus dalších 500 léky,takže po tom prvním zlepšení po 1 roce jsem myslela,že už bude klid a netušila že se nám to vrátí zjara a přestala jsem na homeopatii dojíždět.Ještě teď chceme vařit domácí konopnou mast..ale nevím zda pomůže.Cortikoidní masti jsem měla od kožní,ale nechci je používat.Děkuji moc za váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u atopického ekzému je bohužel problém, že konkrétní spouštěč většinou není pouze jeden a velmi těžko se ho daří vypozorovat. Může to být nějaká potravina, ale i infekce, stres, změna prostředí, počasí. Na léčbě by se měl podílet dermatolog, pediatr, alergolog. Neobávejte se krátkodobého užívání mastí s kortikoidy, jsou to velice účinné imunosupresivní léky, které pomohou potlačit zánět a pak již stačí lokálně udžování kůže mastmi bez kortikoidů. Pokud je budete aplikovat dle doporučení dermatologa ne trvale ale s pauzami, tak se vedlejších rizik nemusíte obávat. Určitě bych pokračovala v užívání Xyzalu. Je dobře že podstoupíte alergologické vyšetření, recidiva ekzému mohla být zapříčiněna počátkem pylové sezony. Z diety bych vynechala citrusy, rajčata, mořské ryby, kakao, čokoládu, ořechy a další potraviny, po kterých pozorujete zhoršení ekzému. Nedoporučuji moc chování domácích zvířat, někdy dochází ke zhoršení ekzému. S homeopatickou léčbou nemám zkušenosti. Bohužel dopředu neodhadnete, kdy se ekzém může vrátit, pouze se snažte hodně pozorovat, zda-li se neopakuje situace , která recidivu způsobí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Vyrážka Popisem Vam cely moj problem. Zacalo to asi pred mesiacom. Boli sme na...
  • Steatosa jater Dobrý pane(í) doktorko(e), obracím se na Vás s dotazem ohledně...
  • Naražená žebra Před třemi týdny jsem si narazila žebra. Byla jsem u lékaře a na...
  • Pilulka proti početí Stala se mi taková věc. Jsem s přítelem ve Francii a při...
  • Naražená žebra Je to deset dní co jsem spadl asi tak z metru na novodurovou...
  • Kousnutí nutrií Dcera krmila nutrie v rybníku a jedna ji kousla do prstu. Ranka...
 
Naposledy čtené: