Atorvastatin

Z laboratorního rozboru krve mám dle lékaře vysoký cholesterol a při jednorázovém měření byl tlak vyšší ,proto nasazen Torvacard 10 mg. Měření tlaku provádím několikrát denně ráno 101-109 /70-74, v poledne 108-114/67-74 večer 112-116/83-84. Po užívání tablet nastaly potíže typu, hučení v hlavě, horkost, závratě a po vysazení léku cca po 12 dnech užívání, potíže částečně ustoupily, ale ne zcela. Máte prosím radu co tento lék způsobil? Ustoupí následky chemických látek z těla samovolně nebo mohlo dojít k poškození? Neužívám jej už 5. den a následky jsou stále v podobě hučení hlavy a závratí. (v odborných medic. článcích se uvádí, že atorvastatin navíc snižuje tlak, proto nechápu jak může pomoci. Jeho údajně dobrá snášenlivost je asi chybná zpráva.) Jaký lék z řady statinů by byl vhodnější? Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že tyto obtíže odezní spontánně. Pokud netolerujete atorvastatin, bylo by možné zkusit fluvastatin - je ze všech statinů tolerován nejlépe (Lescol XL). Pokud by Vám jeho užívání činilo obtíže, existují i jiné léky ke snížení vysoké hladiny krevních tuků (např. fibráty), ale ani ty nejsou bez nežádoucích účinků.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: