Bájné iluze a představy

Dobrý den, Máme problémy s tchánem,který je alkoholik a už asi 25let pije.Má za sebou více mrtviček,a po poslední v únoru 09 přestal pít/vydržel asi 8měsíců/,ptž mu našli na 70%ucpanou krkavici a měl by jít na operaci.O operaci nechce ani slyšet,doktorům se vyhýbá.Bere prášky na tlak,má zvýšený cukr,je obézní/na výšku 172cm má 125kg,dietu nedrží-spíše naopak/.Máme s ním největší problém- a to takový,že věří něčemu,co se nestalo nebo co neviděl.Věří tomu,co si myslí,co se mu zdálo apod.Má vymyšlené představy,kterým věří-a které tak nebyly/že s někým v noci venku mluvil a přitom ta osoba tady vůbec nebyla/,viděl,to co vidět nemohl apod.Prostě věří svým představám a výmyslům a nám dělá doma zle,hlavně tchýni.Můžete nám poradit,co s ním máme dělat?????Jeho lékař to neví,že pije/on tvrdí že ano/.Denně vypije 2litry bílého vína a nějaký panák tvrdého alhokolu,do toho bere prášky/denně 10-13prášků/.Opravdu si nevíme rady,přestěhovat se nemůžeme/bydlíme v jednom domě-tchán s tchýní a já s manželem a 3,5letou a 4měsíční dcerou./.On doktory nebere vážně a s pitím také nepřestane.Nebo jak máme reagovat na jeho "výroky"???Nejde ho neposlouchat,když "plácá"takové nesmysly.Když je střízlivý,tak taky mluví nesmysly a nepamatuje si.Ptá se hned za 2minuty na tu samou věc a z předchozího dne si také nepamatuje.Ale svým "nesmyslům"věří a ty si pamatuje!!!Je to doma fakt na blázinec.Je nějaké řešení,co s tím dělat nebo jak se k němu chovat?Kdyby jsme všechny jeho nesmysly ignorovali nebo odkývaly,tak příjde s dalšími a to pak jde do krajních mezí.Není to řešení.Poradíte nám????Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně nelze určit, zda jde o psychické onemocnění nebo důledky nadměrného pití alkoholu. Špatná zpráva je, že pokud tchán nikam jít nechce, nikdo ho nemůže donutit. Je tedy na vás, nějak se obrnit a nebrat jeho výmysly vážně, možná navštivte psychologa vy, hlavně pokud vás to nějak nadměrně traumatizuje nebo některé řeči ´vás osobně zraňují. Je to bohužel ale tak, nikoho nelze k ničemu nutit, i když prokazatelně třeba škodí sám sobě, pokud tedy neohrožuje okolí (což tchán nečiní, nebo to aspon nepíšete). Víc vám bohužel meporadím, vím, je to extrémně těžká situace, ale bohužel moc řešení než nereagovat a nic mu nevymlouvat, neexistuje. Ještě by bylo dobré jeho ošetřujícího lékaře o pití informovat (třeba dopisem nebo telefonátem, lékař také jistě nemusí vědět, že má tchán tyto potíže s bludy, tak mu je sdělte), třeba by něj vymyslel nějakou " fintu" on sám - prostě z pozice lékařské autority a bílého pláště. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: