Biopsie po pul roce? operace?

Dobrý den, před rokem jsem poprvé navštívila endokrinologa kvůli zvětšené štítné žláze. Po ultrazvuku mi byla doporučena biopsie, na které jsem byla tento rok v květnu a vše bylo v pořádku. Včera jsem byla opět na ultrazvuku a ten odhalil, že se pravá strana štítné žlázy trochu zvětšila. Lékař mi doporučil buď opět biopsii nebo operaci. Proto se chci zeptat i na Váš názor zda je biopsie nutná po půl roce a též vzhledem k operaci zda byste ji doporučovala - popř. jak moc na ni spěchat. Já osobně bych radši ještě vyčkávala jak se to bude jevit např. za rok. Ale jsem laik, nechci nĕco zanedbat a chci znát názor více odborníků. Zde jsou bližší informace o nálezu: 11.9.2014 Pravý lalok: 19,5x19,5x39mm, objem 7,8ml, normální echogenity, homogenní struktury, centrálně nalezen uzel s úzkým hypoechogenním lemem o velikosti 16x14x26mm, obsahuje několik cystických projasněnído průměru 4mm, několik tečkovitých kalcifikací, centrálně o průměru 2,7mm. Isthmus má průměr 3,4mm. Levý lalok: 14x17x44mm, objem 5,5, normální echogenity, homogenní struktury, v místě přechoduv isthmus je izoechogenní uzel o průměru 3,8 mms úzkýmhypoechogenním lemem. Ohraničení štítné žl. vůči okolí je dobré. Lymfatické uzliny v okolí štítné žl. nenalézám, podél cévních svazků krčních bilat. patologicky zvětšené lymfat. uzliny nenalézám. 2.12.2015: Pravý lalok: 20x22,5x52,5, objem 12,7ml, parenchym přiměřené echogenity a echostruktury, v něm objemný izoechogenní uzel nehomogenní struktury s úzkým hypoechogenním lemem, uzel 17x19x26 mm, obsahuje drobné hrudkovité kalcifikace, několik cystických projasnění do průměru 2mm.Uzel je prokrvený periferně i centrálně. Isthmus má průměr 3,5mm. LL: 12x16x46mm, objem 4,7 ml,norm.echogenity, v místě přechodu isthumus drobná cysta o průměru 4mm. Ohraničení štítné žlázy vůči okolí je dobré. Lymfatické uzliny nenalézám. V obou polovinách krku bez průkazů LAP. Jinak žádné problémy nepociťuji a neberu žádné léky. Děkuji moc za váš čas i názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se uzel zvětšil a má v sobě i kalcifikace, existuje nebezpečí rakovinného bujení. Proto by byla nová biopsie určitě vhodná (i když ta před půl rokem vyšla dobře).

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: