Bodavá bolest

Dobrý den, léčím se pro tachykardii =Sectral 1/2-0-0. Dnes mám mírné potíže s dechem(astma je vyloučené na plicním) a bodavou bolest a píchání v levé části hrudníku, na boku. Bolest trvala cca 1/2 hodiny a začala během rychlé chůze a trvala i v klidu. Nechci zbytečně obtěžovat na kardio, proto mám dotaz jestli je to od srdce, vím že by bylo třeba při potížích udělat zátěž, echo atd, ale zatím se nikdy nic neukázalo, potíže se objevují jednou za čas a vždy mimo prac. dobu kardio.

Odpověď odborníka:

Rozhodnout, zda jde o obtíže způsobené onemocněním srdce, je těžké často i při vlastním vyšetření, na dálku nemožné. Podobné obtíže totiž mohou být způsobeny onemocněním i jiných součástí hrudníku, např. kostí, svalů, obratlů, jícnu, plic atd. Pokud je při Vašich obtížích současně přítomna i dechová tíseň, doporučuji vyšetření lékařem co nejdříve. Váš lékař bude moci posoudit již z toho, co o Vás ví, jak je u Vás pravděpodobné onemocnění nedokrvení věnčitých tepen, které se projevuje takto a představuje nejzávažnější příčinu bolestí na hrudníku. Je třeba posoudit rizikové faktory (nadváha, cholesterol, dědičné faktory , klimakterium...) a vyšetřit EKG. Podle toho lékař pak může doporučit zátěžové vyšetření, případně rovnou katetrizační vyšetření srdce.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: