Bolest a vrzání v kolenech

Dobrý den. Je mi 19 let. Můj problém začal před 2 měsící, kdy jsem po 2 týdnech neaktivity způsobené nemocí provozoval sport (basketbal.) Již po pár minutách hry jsem ale ucítil nepříjemnou bolest pod kolenem. Měl jsem problém například vstát ze židle, dřep by byl nadlidský výkon. Když se bolest ani po týdnu přiliš nezlepšila, navštívil jsem lékaře. Samozřejmě jsem byl poslán na RTG. Doktor určil, že by se mohlo jednat o zánět úponu vazu a doporučil mi pořídit si patelární pásky. Během dalšího týdne se bolest pod kolenem zmírnila, ale objevil se další problém. Tentokrát mi v obou kolenech začalo vrzat, drhnout, přecvakávat apod. Na další kontrole mi doktor aplikoval vyživovací injekce do obou kolen. Vrzání z části ustopilo, ale cítím už asi 14 dní strašnou slabost v okolí kolen, hlavně postranách kolem čéšky. V kolenech mi hodně křupe, pří natahování a pokrčování mi v nich jakoby přeskakuje. Když sedím nebo ležím, necítím žádnou bolest, jako bych neměl žádný problém. Ale už po pár metrech chůze (stačí se jen postavit) se objeví bolest. Pocitově je to jako píchání, řezání. Cítím jako bych měl zkrácené svaly, popřípadě jako kdybych vůbec nesportoval a hned cítil únavu. Snažil jsem se jízdou na kole při které kolena tolik nebolí svaly protáhnout, ale bez úspěchu. Mnoho let aktivně sportuji a tato změna přišla v podstatě ze dne na den. Lze z tohoto popisu možné říct, o jaký problém by se mohlo jednat a ještě lépe, jak a jestli nebo za jak dlouho ho lze vyřešit? V příloze zasílám RTG snímky jednoho kolene (nelze zaslat více obrázků). Za jakékoliv poznatky vřele děkuji!

Odpověď odborníka:

Rtg snímek kolene na boční projekci jak zasláno je negativní. Jedná se o distenzi vazu, snad i trakční tendinitis vazu čéšky. Místo bolesti je třeba lokalizovat, provést pohybová vyšetření. Vhodné vyšetření diagnostckým ultrazvukem k vyloučení částečného přerušení vazu nebo výše uložené šlachy, časté jsou i mikroruptury po přetížení. Po krátkodobém klidu nebo i znehybnění je na místě rehabilitace, pohybová a fyzikální léčba Stav by se měl upravovat, záleží ale na stavu a novém zatížení, potíž po přetížení se může obnovit. V tom případě bude potřeba pohybové aktivity upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Boleni kolene | Od: Péťa | 29.10.2016 17:02
Dobrý den, už rok mám problém s
kolenem občas když si stoupne
nebo tak mi přijde že mi noha
upadne šílená bolest, jak kdybych.
Tam měla přiskřiply nervy občas
natece ale pak zas splaskne a je
to chvíli v pohodě objevuje se to
při chůzi po schodech nebo když
jdu pár kroků a hned se mi koleno
podlomi bolesti ... Vrže mi v tom
šíleně, a když si sáhnu na koleno a
záhybů s ním je to takový sekání,
vůbec Netuším co s tím je
reagovat
re:Boleni kolene | Od: uLékaře | 31.10.2016 15:29
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x