Bolest beder

Dobrý den, Je mi 20 let a mám problém s bedry. Jsem aktivní sportovec, sportu se věnuji minimálně 6xtýdně (hlavně posilovna), jsem bývalý hráč rugby. Celé léto sem dělal fyzicky náročnou práci (zvedání těžkých břemen, hrabání s hráběmi, kopání s lopatou) a večer po tom ještě šel do posilovny, Trochu mě pobolívala bedra, ale nevěnoval sem tomu pozornost, protože bolest vždy odezněla. Někdy v půlce září, to už sem nepracoval mě záda bolet zase začala. Ale bolet nepřestávala, opět sem tomu nevěnoval pozornost, jen sem je začal protahovat. Záda jsem přetěžoval dále. Někdy od půlky října do půlky listopadu mi při zvedání ze začátku poměrně těžkého břemene(mrtvý tah 100kg) a poté i lehkého 30kg v zádech škublo celkem 3x, po škubnutí trvalo pár vteřin a záda mi neuvěřitelně ztuhla, že sem měl problém s předklonem, ale chodit jsem sice s obtížemi mohl. Do druhého dne se to vždy zlepšilo. Od posledního "škubnutí" uplynulo asi 18 dní. Od té doby jsem začal dávat na záda pozor a protahuji skoro každé 2 hodiny a začal jsem intezivně posilovat břicho a hluboký stabilizační systém,piji kloubní výživu. Můžu dělat úplně vše, například přední dřepy( s činkou na ramenou) mi nedělají nejmenší problém, činkou na zádech bedra nepříjemně cítím. Běhám, ale záda cítím. Mrtvé tahy se bojím dělat. Snažím se cvičit s co nejlepší technikou a pomalu. Nicméně záda mě bolí dále, cítím je při sezení, při chůzi, někdy i při ležení. Nejdivnější je, že někdy mě bolí jen půlka beder, strany se střídají a bolest se mění, někdy je taková pulzující, jindy jen "tlačí" v bedrech. Bolest mi nikam nevystřeluje, je jen v oblasti beder. Od změny přístupu k zádům sem hodně začal cvičit na mobilitě kloubů a protahování šlach a myslím, že mám zkrácená třísla. Bojím se, aby to nebyla vyhřezlá ploténka. Řekl sem si, že až mi tam znovu škubne, tak s tím zajdu k lékaři, protože pokaždé, když sem mě nějaký problém, tak mě poslali domů, že sem simulant. A asi sem, protože sem zatím všechno rozchodil. :-D Zajímal by mě váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčinou Vašich bolestí může být "ploténka". Nemusí jít přímo o výhřez. Někdy stačí i trhlina v ploténce vyvolat silnou bolest. Poraněn ale může být i obratel. Ačkoli ve Vašem věku a zvyklé zátěži by měla být pravděpodobnost nižší. Nejvýhodnější postup by byl: RTG bederní páteře - vyloučí zlomeniny, ukáže i snížení prostoru disku, tj. kdyby byla ploténka změněná, bývá i nižší v důsledku horší hydratace nebo případného výhřezu. Ideálně by Vás měl vyšetřit i neurolog. Při uspokojivých nálezech bych kontaktoval zkušeného fyzioterapeuta, který Vám může pomoci odhalit chyby v držení těla a zkontrolovat Vaše cvičení hlubokého stabilizačního systému svalů.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: