Bolest bederní páteře

Dobrý den, už 5 let se mi vrací dost omezující bolest v bedrech. Bolest vystřeluje i do obou nohou. Byla jsem v nemocnici na infuze, ale po 10 infůzích jsem odcházela domů skoro se stejnou bolestí. Vůbec nemůžu sedět např. v autě. Byla mi doporučena rehabilitace. Mám CT i MR páteře. Mohl by jste mi srozumitelně vysvětlit jejich výsledek a doporučit mi správné řešení mého problému a jaké mám šance se tohohle nepříjemného problému zbavit? CT L4-L5- páteřní kanál přiměrené šíře,cirkurální protruze disku, bez známek foraminostenózy CT L5-S1- páteřní kanál přiměřené šíře, nevýrazná plochá cirkulární protruze disku, pravostranná primární i sekundární foraminostenóza, incip.spondylóza CT z roku 2008 MR z roku 2014-nejvýznamnější změny jsou v poslední MOP L5/S1, kde je patrna osteochondroza MOP se změnami Modic II, se snížením prostoru, při kterém jsou obě foramina mírně zúžena, vpravo pak s alterací kořene L5, také při artróze facet, ploténka bez progrese či protruze. Ostatní MOP jsou pouze s mírnými degenerativními změnami, bez protruze či hernie ploténky, foramina volná. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Popisované postižení kořene L5 je nejvýranější nález. Bez toho, aby byly popsány přesně vztahy s okolím( je třeba přímo CD s MRI vidět) Jinakj není popisovaná žádná další závažná změna. Vypadá to, že aktivní fyzioterapeutická léčba je tou správnou cestou . Zlepšit funkci páteře, statiku pánve a současně začít aktivně cvičit, aby bylo možno obnovit svalový soulad v této oblasti , to je zřejmě správná cesta. Bez znalosti konkrétního klinického nálezu to však nemohu napsat stoprocentně. Je prostě třeba vidět. Případně dle situace rovnou začít léčit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolesti nohy | Od: richard | 23.9.2014 22:42
dobry večer chtěla jsem jen zeptat jaka je lečba
když je skřiply nerv začalo to od pateře a ted to
skončilo až v chodidle
reagovat
re:bolesti nohy | Od: uLekare.cz | 24.9.2014 10:53
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x