Bolest břicha po porodu na pravé straně nad jizvou a výše

Pane doktore.Jsem již 5 měsíců po porodu císařským řezem a stále přibližně měsíc po porodu kdy se vše uklidnilo cítím bodavou/štiplavou bolest na pravé straně nad jizvou a výše tak k oblasti do pupíku.Na té pravé straně jakoby v tříslech mám břicho i takové tvrdší..Bolest není nijak výrazná při poklepání prstem břicho štípe,bodá,bolí,ale když břicho mačkám jakoby masíruji tak žádnou bolest necítím.Při klidové fázi jako je třeba ted,že Vám píši břicho skoro necítím pouze slabší opravdu hodně slabou bolest,která vystřeluje až k žebrům nic coby se nedalo vydržet.Musím taky podotknout,že při pohlavním styku pokud se partner pohybuje penisem směrem jakoby k břichu moc to bolí,ale opět se to dá vydržet...ale pokud se nedotýká ve mě jakoby břicha bolest necítím žádnou...Byla jsem již vyšetřená mým gynekologem po šestinedělí i s tímto problémem a závěr zněl děloha je vyčištěna všechno v pořádku může to být zánět..Nedozvěděla jsem se ani jaký zánět pouze jsem dostala předepsané léky Dolgit,mastičku Dolgit s čípky také na zánět...Nepomohlo to. Podruhé jsem se tedy obracela na svého praktického lékaře se stejným problémem,pan doktor mi prohmatal celé břicho dozvěděla jsem se od něj,že na otevření břicha to nevypadá a že to může být močový měchýř nebo srůsty....Močový měchýř byl vyloučen jelikož žádné problémy z močením nemám,chodím pravidelně a močení mě nebolí,neštípe ani nic..je pravda že 2 měsíce po porodu jsem měla zánět,ale ten byl úspěšně vyléčen...Dostala jsem tedy jen kapky na bolest s tím,že po císařském řezu se to jednou vše uklidní....Proto bych chtěla znát Váš názor mám opravdu jen čekat a doufat snad to přejde a nebo to může být něco vážného popravdě nejsem klidná když nevím o co jde,co mi je a jsem kvůli tomu strašně nervozní...Prosím o radu děkuji

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že je vhodná opětovná konsultace gynekologa s provedením ultrazvukového vyšetření zaměřeného i na oblast jizvy po řezu. Informaci o "zánětu", kterou jste dostala při vyšetření po šestinedělí, lze samozřejmě chápat jako nedostatečnou (zánět čeho, jaký...). Po císařském řezu může dojít k druhotné bakteriální infekci v jizvě - v takovém případě by se ale potíže projevily nejspíše i něčím dalším (teplot, začervenání jizvy...), také při operaci může dojít k poranění drobných nervů v oblasti břišní stěny, které pak při hojení bolí (to bych považoval za pravděpodobnou příčinu Vašich potíží, vzhledem k charakteru popisované bolesti), stejně jako může bolet samotná jizva v podkoží - v takovém případě bych ale po 5 měsících očekával již úlevu (i když i po takovéto době jizva stále "pracuje"). Takže opravdu doporučuji znovu se na věc vyptat především Vašeho gynekologa a zmínit se při vyšetření určitě i o potížích při pohlavním styku. Podle výsledku gynekologického vyšetření bych postupoval dál. Chápu, že potíže jsou velmi nepříjemné vyvolávají ve Vás obavy - vyšetření poslouží i k ujištění, že za potížemi nestojí nic závažného. Přeji brzkou úlevu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
potíže už dlouho | Od: Lenka | 9.11.2014 12:13
tyhle potíže co pani popisuje mam už 7 let. Doktoři
si mě přehazují jak horký brambor a prý se stim
nic nedá dělat
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: