Bolest břicha pod levým žebrem

Dobrý den, je mi 27 let. mám dlouhodobé bolesti břicha v levém podžebří. Trvá to už asi 2 roky a zatím nikdo nebyl schopen přijít na příčinu. Před 4 měsíci mi diagnostikovali celiakii 2-3 stupně na základě endoskopického vyšetření. Dodržuju bezlepkovou dietu a trávení se zlepšilo ale bolesti stále přetrvávají. Gastroenteroložka mi tvrdí že je to asi způsobeno tím, že tam zůstává nestrávené jídlo. Jenže mě to bolí i když jsem naprosto vyprázdněná. Třeba i když jsem byla na kolonoskopickém vyšetření tak jsem hladověla spoustu hodin a pořád jsem v tom místě cítila ostré bodání. Někdy to i pulsuje a po jídle je to zase spíš tlačivá tupá bolest. Když už se to nedá vydržet vezmu si Pangrol a trochu to zabírá ale jen chvilku. Myslela jsem že by to mohl být zánět slinivky, ale četla jsem,že tam jsou jiné příznaky. Tak že by něco játry? Podle schématu orgánů by tam mohl být levý jaterní lalok nebo ne? Gynekolog mi doporučil laparoskopii, protože zjistil že mám asi endometriozu. Mívám bolesti při pohlavním styku a při vyprazdňování. Myslíte že při té laparoskopii by mohl zjistit příčinu bolestí pod tím levým žebrem? Mám z toho strach, ale pořád se snažím lékaře na to upozorňovat. Jenže oni to zlehčují. Navíc bych chtěla otěhotnět a nedaří se mi to. Moc Vám předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Bolesti v oblasti levého podžebří mohou být způsobeny poruchou v dutině břišní, např. srůsty, nebo ložiskem endometriozy, na kterou má podezření Váš gynekolog (a která se může vyskytovat kdekoli v dutině břišní). Onemocnění levého laloku jater, případně slinivky, bych se tolik neobával, protože předpokládám, že jste prodělala řadu vyšetření, než byla stanovena diagnóza celiakie (minimálně ultrazvuk a možná i CT), která by případnou patologii v této oblasti jistě zobrazila. Další příčinou bolestí v levém podžebří může být bolest úponu svalů na začátek žeber. Myslím, že by bylo rozumné podstoupit laparoskopickou operaci k potvrzení či vyloučení endometrizy. Operujícího lékaře upozorněte na bolesti v levém podžebří, aby zrevidoval i tuto oblast. Léčba ev. endometriozy by Vám jistě i usnadnila otěhotnění.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: