Bolest kolene

Dobrý den, prosím o radu. Jsem 9 týdnů po operaci levého kolene UNI TEP na lat.str. Přetrvává otok a koleno je teplé. Otok jsem měla i před operací, zhruba od ledna do operace mi byla 7x punktována syn.tekutina která byla čirá s kousky chrupavky. UNI TEP byla indikována pro diagnózu z MR: Osteochondrální defekty zevního kondylu femoru a tibie s hlubokýmikrátery do skeletu a defektem chrupavky kolem 12-14 mm. Patela II. typu dle Wiberga, vrstva chrupavky na kloubní plošce plynulá, bez pat. změn subchondrálně. Mám přetrvávající potíže, které se nijak nezlepšují, bolest a tlak pod patelou, hybnost kolene od 90-110° podle otoku, 2x punkce 20 a 12 ml ser.tek, první punkce po 7 týdnech po operaci, další za dva týdny. Na rehabilitaci doporučují rehabilitovat, ale pokud začnu jízdu na rotopedu 5-10 min. s minimální zátěží okamžitě se mi začne dělat voda v koleni. Praská mi pod patelou, je to slyšet i na pohmat mám pocit přeskakování, kromě toho je to i dost bolestivé. Lékař doporučuje klid a pouze izometrické cvičení, které dělám poctivě každé ráno a během dne procvičuji quadriceps na židli. Otok mi překáží v pohybu a rehabilitaci, neboť tlačí i do stehenního svalu. Koleno během dne 1-3 leduji, podle toho jak bolí. Léky na bolest nejím. Nevím koho poslechnout. Vím, že quadriceps musím vypracovat, ale otok a bolest mi v rehabilitaci brání. Jaká doba je potřeba k rekonvalescenci, lékař tvrdí, že otok a bolesti jsou normální . Je mi 45 let a nechci se smířit s tím, že se můj život bude točit jenom kolem bolesti kolene, které mně od října 2012 opravdu omezuje. Operaci jsem podstoupila, proto že jsem nemohla vůbec chodit. Stačilo jít nakoupit a mohla jsem si jít nechat vytáhnout vodu z kolene. Začínala jsem na 10 ml tek. a před operací to bylo už 30 ml tek. Před operací jsme zkusili i aplikaci Hyalganu 20mg 4x bez efektu. Co mám udělat pro to, abych se mohla vrátit k normálnímu životu, občas jezdím na kole s lyžováním jsem se už rozloučila, ale chodit a normálně žít bych opravdu ve svém věku ještě chtěla. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Jedná se o náročnější a delikátní operaci, která, ale vyžaduje i určitou trpělivost v doléčení stavu vašeho kolena. Je nepochyné, že rehabilitace je nezbytná, řízená a postupně dozující. Poílení m.quadriceps je nezbytné proto, aby koleno byla před mechanickými insulty chráněno. Chladný obklad na koleno opakovaně po 10 min. 3 x denně je na místě, Postupně nastupující zátěž po domluvě s operatérem. Neusilovat a o přehnaně zvýení rozsah hybnosti kolena, Ohnutí do 110 st je vrcholně dostačující. Operatér se vyjádří také ke stavu kolena po provedeném rtg snímku. Jinak dále podle jeho pokynů a vyšetření

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: