Bolest kolene po ask se né zpelšila,ale ba naopak zhoršila

Dobrý den, včera jsem Vám již psala ( Dobrý den,neví si už rady od bolesti.Jsem již měsíc po ask levého kolene.Zjištění chrupavky poškození již cituji s nálazu (Dne 8.Dubna.2015 ASK genus I.sin.dg.lavage.dg.Chondropathia condyli med.genus I.sin. gr. I.-II ... ) Svému ortopedovi jsem vše řekla,ten mi řekl at odhodím fr.brele a at došlapuji natu nohu.Což jsem hnedka udělala a dělám stále.Řekl mi že, to není možné že,by mne ta noha stále bolela že,jiní se natu nohu už postaví již za 14dnů.Jsem mu nato odpovědela že,ale nejsme všichni stjní,sám jste mi to řekl a je to pravda pane doktore každý snášíme bolest jinak.Řekla jsem mu že,ten stav je ještě horší než byl.Nemůžu už vůbec na dělší chůze,sedět nemohu,musím mít tu nohu nataženou,stát dloho nemůžu.Jeho odpověd zněla že,to není možné,že mám asi něco s splotýnkami,jsem mu řekla že,mě nic takového nebolí a nikdy nebolelo a on jen,že už si neví rady semnou.Dal mi ještě injekci,po ktere je bolest ještě horší,dal mi ješte Guajacuran a ještě Ketonal po kterém mi bylo zle od žaludku tak jsem ho vysadila.Pak řekl že,mě pošle, na rehabilitaci(již se nestalo) a že mě pošle na Neurologii,již jsem se tam objednala. Nooo a už jsem k němu na nadlší kontrolu nešla. Zasla jsem si ke své pratické lékařce pro doporučení k jinému ortopedovi.Jud tam až za měsíc. Jáá už jsi opravdu nevím rady od bolesti a v práci stát si to ani nedokáži už. Je možné že nový ortoped mi uděla pro svojí jistotu znovu ask operaci toho kolene?! Odpověď odborníka: S novou artroskopií se jistě nebude spěchat. Pokud koleno po artroskopii bolí, třeba vědět, jaký výkon se v koleni při artroskopii provedl. To máte v propouštěcí zprávě. Pokud koleno bolí a je teplé, je třeba koleno odlehčit a chladit. Jistě bych nyní hlavní léčbu viděl léčbu na rehabilitaci, pohybová a fyzikální terapie. Nové vyšetření u ortopeda bych přívítal, pojišťovna tak zv. druhý pohled platí. Podle výsledku potom další postup. Mělo by existovat přesto všechno postupné zlepšování stavu. MUDr. Milan NavrátilMUDr. Milan Navrátil Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně) Pane doktore,ano mám propuštěcí zpravu kde cituji je psáno. OPERACE:Dne 8.Dubna.2015 ASK genus I.sin.dg.lavage.dg.Chondropathia condyli med.genus I.sin. gr. I.-II TERAPIE: Clexan,premedikace,operace,analgetika. Dk: Základní dg: S836 - Podvrtnutí kolene I.sin.Chondropathia condyli med.genus I.sin. gr. I.-II. Tot vše pane doktore co jsem měla napsané v propouštěcí zprávě,samozřejmě že,je tam psané více s přijetím můj stav atd. Když jsem řekla panu doktoru co bude dál semnou .Řekl mi že neví že už se to nezlepší. Jeho přístup všeobecně k pacientům je hrozný. Operuje jen jednou týdně a to ve středu a si ještě dovolil říci že,rád operuje.Ale nejsem si jistá zda to opravdu umí! Říkal že,už to není jeho práce ,ale práce Neurologa.A že mi předepíše rehabilitace. Do dneška níc. Když cvičím jak mi řekla v nemocnici rehabilitační sestřeičky,opravdu to jde stěží.Velkou sílou a námahou pokrčím koleno k sobě,ale opravdu stěží tu nohu zpět natáhnu. Stím kolem od samého začátku co jsem šla k byvalému ortopedovi,není něco v nepořádku. Jinak bych tam nešla .Už rok stím trpí dalo se to ještě nějak stěží zvládnout,ale tedka v lednu už jsem opravdu s donucěním musela zajít k lékaři. A pak ddopadnu ještě hůře než jsem natom byla.Jsem v PN a do prace kdy půjdu opravdu nevím.Ale vždyt to byla jen obyčejná ASK menší zákrok,po kterém někdo chodí už po 3týdnech do práce a já ne.Už jsi opravdu nevím rady pane doktore :(

Odpověď odborníka:

Artroskopie byla provedena pro upřesnění diagnozy, přehlédnutí kloubní dutiny kolena a provedení případného artroskopického výkonu. Pokud byla nalezena chondropatie zvláště na vnitřním hrbolu kosti stehenní stav se upravuje mnohem pomaleji než třeba po částečném odstranění menisku, kdy je chorobný stav v podstatě okamžitě odstraněn. Chondropatie má neujasněnou příčinu a vždy se jedná o nesoulad se schopností kloubní chrupavky reagovat na zatížení kolena, které je u chondropatie slabší. Dochází nejen k prosáknutí kloubní výstelky, ale i drobným trhlinkám v chrupavce, které jsou nahrazovány méně hodnotnou vazivovou tkání s okolními zánětlivými změnami a ty bolí. Výskyt změn chrupavky na vnitřním hrbolu kosti stehenní má souvislost s jeho větším zatížením při možné změně osy stehno-bérec. V tomto místě se někdy objevují možné změny nejen chrupavky, ale i kosti pod chrupavkou, což bude třeba sledovat při další ortopedické kontrole i případným kontrolním snímkem. Nyní bych doporučil opravdu chlad na koleno, pokud je teplejší, pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitaci, potravinové doplňky pomáhající chránit chrupavku, dostatek vitamínů, nepřetěžování kolena na prvním místě. Jinak podle kontrolního ortopedického a rehabilitačního vyšetření dále. Léčba těchto chrupavčitých změn není rychlá , musí se postupovat s cílenou trpělivostí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Jak zmírnit bolest zubů i strach ze zubaře? Pomocí homeopatik!
Ryby pro nemocná játra
Články: Ryby pro nemocná játra
Jaterní dieta je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x