Bolest kolene z vnitřní strany

Dobrý den, předem se omlouvám za poněkud delší příspěvek, chtěla bych Vám však popsat všechny okolnosti. Minulý týden ve středu mě začalo bolet levé koleno z vnitřní strany. Vím, že příčinou bude přetížení (dopoledne jsem byla cvičit (posilování, běh) a večer mě to začalo bolet). V noci mi dělalo velký problém otočit se v posteli (vytočit nohu do strany). Hned ráno jsem si koleno stáhla elastickým obinadlem a bylo to poněkud lepší, i když ten den jsem nemohla koleno ani trošku vytočit na vnější stranu a ohýbání (vstávání ze židle, oblékání) mi dělalo velký problém, má chůze vypadala asi jako „želví přísun vpřed“. Mazala jsem koňskou mastí a arnikovým olejem, po pár dnech jsem přešla na Voltaren a arniku ponechala. Prošla jsem internet „křížem krážem“ a nakonec dospěla k závěru, že to bude, pravděpodobně, natažený vnitřní postranní vaz - bolí mě „hlava lýtkové kosti“ z boku od štěrbiny kolene po kosti cca do 10 cm pod kolenem (cca před 2 měsíci jsem měla po náročnější vyjížďce na koni stejný problém na obou nohou (na levé více), myslela jsem si však, že jsem si otlačila kosti od sedla a kromě mazání koňskou mastí a dočasného omezení aktivit jsem tomu nevěnovala zvláštní pozornost, četla jsem však příspěvek v internetové diskuzi, že na koni se namožené postranní vazy stávají často a příznaky jsou jako mám já), tak možná, že mi to minulé „přecházení“ teď ještě přidalo). Žádné vážnější příznaky (otok, modřina, vrzání, tepání, … ani předchozí náraz) naštěstí nemám. Subjektivně mohu říci, že se mi to zlepšuje, bez zatížení mě již koleno nebolí a mohu jej ohýbat i nohu opatrně vytáčet na obě strany. Chodím s obvazem již pouze s lehkým kulháním (někdy již zkouším pomaličku cvičit správnou chůzi, při tom mě ale stále trošku bolí (pálí) cca 5-10 cm pod kolenem na kosti). Bez obvazu mě pořád bolí i z boku „hlava kosti“ pod kolenní štěrbinou. U lékaře jsem nebyla, chtěla jsem počkat, jak se to bude vyvíjet. Četla jsem, že to chce tak 2-4 týdny klid a poté, až to přestane bolet, mohu pomalu začít s cvičením (plánuji začít procházkami, přidat plavání, běh až později). Naštěstí tomu teď můžu věnovat 14 dní klidu, nemusím ani nikam chodit. Chtěla jsem se Vás tedy, jestli dovolíte, zeptat: 1. Myslíte si, že je můj postup vhodný? (Pokud by obtíže přetrvaly po 2-3 týdnech, půjdu k ortopedovi na vyšetření). 2. Mohly by mi léčbu podpořit priessnitzovy obklady? 3. Je vhodné se snažit koleno pomalu rozcvičovat a nohu protahovat (ne přes bolest)? Velice Vám děkuji a ještě jednou se omlouvám za větší rozsah. Přeji hodně úspěchů v roce 2012! S pozdravem, Kunčická

Odpověď odborníka:

Potíže mohou být opravdu při přetažení nebo drobných trhlinek v postraním vazu na vnitřní straně kolena, ale protože s ním meniskus souvisí může se jednat i o postižení menisku, třeba drobné. Rovněž se může jednat o drobné postižení kloubní chrupavky na vnitřní straně kolena Váš postup je správný, ale lepší je nečekat s vyšetřením a vyšetření provést Jinak chlad a pozvolná mobilisace kolena je na místě. Diagnoza poranění kolena není vůbec jednoduchá. Koleno je vlastně nejsložitější kloub. Po zlepšení je vhodná i konsultace a cvičení na rehabilitaci..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+35 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: