Bolest nadbřišku, především po alkoholu

Vážená paní doktorko, ráda bych se s Vámi poradila ohledně bolesti v nadbřišku. Předtím ale musím upozornit s čím jsem se v nedávné době léčila. Loni na podzim mi po kolonoskopii bylo řečeno, že velmi pravděpodobně trpím Crohnovou chorobou 1. stupně. Výsledky odebraných vzorků ale Crohna nepotvrdili, proto gastroenteroložka moje průjmy a stav střev přisoudila aktunímu zánětu střev, který čtvrt roku léčila Pentasou a na bolest podbřišku, která se ještě celou dobu pravidelně objevovala jsem dostala Algifen. Ten mi však nezabíral tolik jako Ibuprofen (resp. Apo-ibuprofen), takže jsem brala spíše tento lék. Prakticky denně jsem si musela tabletu brát. Průjmy ani bolestí podbřišku již nějaký ten měsíc netrpím, ale objevila se v posledních dvou měsících zcela jiná bolest - bolest nadbřišku. Nebyla jsem nejprve schopna určit, z čeho se bolest objevuje, ale vzhledem k tomu, že jsme měli v rodině krátce za sebou 3 svatby, všimla jsem si, že mě břicho začne velmi bolet po požití alkoholu (a stačí jen jedno pivo nebo jen jeden panák a je "vymalováno" a do rána se bolesti nezbavím). Na poslední akci jsem se tedy již alkoholu zcela vyhla a i když jsem se "přejedla", bolest se nedostavila, takže s jídlem moc nemá společného. Alkohol piji opravdu příležitostně, ale opravdu si teď nemohu dát ani pivo jednou za týden, protože jsou hned zpět bolesti. Moje gastroenteroložka mě poslala na sono, kde mi bylo sděleno, že je v žaludku vidět jakési "zhuštění" a že by se mohlo jednat o překyselení žaludku nebo vřídky. Kontrolu po sonu u mojí gastroenteroložky mám až za měsíc a půl (je velmi zaneprázdněná), proto jsem se chtěla zeptat Vás, zda byste mi poradila, co mám dělat, aby bolesti nepřicházeli. Mohu žaludku pomoci ještě i jinak, než jen že vynechám alkohol? Na bolest mi vždy zase zabere nejlépe ibuprofen. Je vhodné ho používat? Děkuji za radu, jak mohu svému žaludku ulehčit nyní, do vyšetření lékařkou. Např. nějakými volně prodejnými léky apod. Mnohokrát děkuji a přeji příjemný den. S pozdravem Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Crohnova choroba nemusí být vždy kolonoskopií odhalena, může se též vyskytovat v žaludku nebo tenkém střevě a to by se odhalilo gastroskopií nebo kapslovou enteroskopií. Určitě nedoporučuji Ibuprofen, který má nežádoucí účinky na trávicí systém (tvorba vředů atd.). Nejméně zatěžující lék na bolest je Paralen 750mg nebo Nimesil. V lékárně požádejte o volně prodejné léky na snížení kyselosti žaludku. O svých problémech promluvte dostatečně se svojí gastroenteroložkou. Alkohol není nutná součást jídelníčku, proto bych se mu nadále vyhýbala.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x