Bolest pately po křupnutí

Dobrý den, pane doktore. Jsem 10 měsíců po ASK operaci, kde byla pouze ošetřena parciální ruptura LCA, byl jen málo prasklý, takže tam většina vazu zůstala. Ostatní tkáně byly v pořádku a chrupavka hladká. Po této době mám s kolenem ale neuvěřitelné problémy a strašné bolesti, přeskakuje mi čéška na kondylu kosti holenní, v koleni křupe a chroupe jako když jsou tam hrboly a vrže, nemohu si kleknout ani dřepnout a navíc mi před třemi dny při cvičení v posteli a protahování a pokrčení nohy tak zvláštně křuplo na čéšce a od té doby mi celá čéška strašně bolí a je to i trochu nateklé. Dnes je to velice bolestivé, musela jsem si udělat Priesnitz a tou bolestí mi bylo až na omdlení. Myslíte si,že mi tam mohla prasknout chrupavka když jsem nohu pouze opatrně natahovala do extenze a zase krčila do flexe ? Je pravdou že koleno nebylo v pořádku, když neustále takto bolelo a nedovolilo mi žádný sport, chůze ze schodů a ze svahu byla bolestivá a vždy při každém kroku ze svahu a ze schodů mi na té čéšce přeskočilo, což bylo cítit. Druhé zdravé koleno to nedělá. Po parciální ruptuře LCA jsou pacienti do měsíce v pořádku jak jsem zjistila a normálně zase sportují, proč se tedy mé problémy takto prohloubily a jsou i tam kde při operaci bylo vše v pořádku ? Poctivě jsem rehabilitovala, cvičila a posilovala stehenní svaly. Nedokáži si to vysvětlit. Prosím co může znamenat to křupnutí, kdy se po něm stav kolene ještě zhoršil a co s tím mohu dělat ? Děkuji. S pozdravem Lenka.

Odpověď odborníka:

Důležité je , to co popisuje ortoped na artroskopii, zda nejsou známky artrozy.Případné změny povrchu čéšky. Po částečném přerušení předního zkříženého vazu opravdu se stav velmi rychle upravuje. U vaší čéšky se může jenat o úpopbvou bolest úponu čtyřhlavého svalu kolena, antezopatii, což vyžaduje jednak místní ošetření, další rehabilitaci a fyzikální léčbu, někdy i znehybněnéí ortézou nebo, alespoň měkkou bandáží. Důležité je posoudit stav kolena, místní nález, hybnost kolena a to nejlépe ortopedem, který vaše koleno při artroskopii ošetřoval. Poldle vyšetření další léčba

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: