Bolest pod lopatkou

Dobrý den.Chtěl bych vás poprosit o vaší radu už zhruba tři týdny me bolí pod levou lopatkou a někdy mezi lopatkami bolest je většinou vázána na pohyb ale nekdy i když v klidu ležím.Byl jsem odeslán na rtg plic a výsledek byl negativní.Mám strach zda se nemůže jednat o výduť hrudní aorty u nás v rodině na to zemřel muj děda a měl podobné příznaky.Je mi 27 let a beru prášky na vysoký tlak zhruba 145/80 po poslední kontrole uz se mi tlak ustálil na hodnotě 130/80 tak se chci zeptat zda je možné že bych mohl mít v mém věku výduť?Předem děkuji za vaší odpověď

Odpověď odborníka:

Lukáši, výduť aorty se, bohužel, může objevit i u mladších jedinců, i když její riziko stoupá s věkem. Bolesti vázané na pohyb nejsou pro výduť ale typické - to by ukazovalo spíše na problémy vertebrogenní, tedy od páteře. Pokud se toto onemocnění v rodině vyskytlo a máte z něho obavy, konzultujte stav s Vaším ošetřujícím lékařem, bylo by zřejmě vhodné provést echokardiografické vyšetření. V každém případě je vhodné udržovat tlak v mezích normy . Hodnota 130/80 je vyhovující.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: