Bolest pravé strany zad

Dobrý den pane doktore, je mi 27 let a od dětství chodím do posilovny a sportuji. Posledních několik let jsem měl nepravidelně ostré bolesti v jednom konkrétním bodě na pravé lopatce, nebylo to až tak hrozné, bolest se dala vydržet. Pak mě napadla taková hloupost a místo klasické posilovny jsem začal se vzpíráním, čili časté cvičení - velké váhy. Bolest na pravé lopatce se výrazně zhoršila a začla mě omezovat už i v běžném životě, přestal jsem vzpírat i cvičit - kvůli bolesti to nebylo možné. Problém jsem začal řešit přes doktory a zjistilo se, můj problém byl pravděpodobně trigger point (byl jsem na rehabilitaci + ultrazvukové léčbě) a pomohlo to, bolest úplně zmizela. Nicméně nějakou dobu po tom co jsem přestal s cvičením kvůli bolesti u lopatky, jsem začal mít hrozné bolesti páteře mezi lopatkami, ty trvaly nějakou dobu a pak sami odezněly (předpokládám, že byly zapříčiněny ochabováním svalstva kolem páteře díky tomu, že jsem přestal cvičit). Momentálně asi půl roku necvičím (lopatka nebolí ani páteř mezi lopatkami nebolí). Konečně se dostávám k dotazu na vás. Snažím se zase začít sportovat a cvičit, jenže když si zacvičím zvláště posilování (běh nevadí), tak mi jakoby oteče pravá strana zad kolem páteře od lopatky dolů (hrudní část zad) . Cítím to jakoby v hloubce, ne povrchově. Cítím lehce zvýšenou teplotu, tupou až pálivou bolest svalů, pomáhá ledování. Záleží na intenzitě cvičení a většinou to během pár dní odezní a není žádný problém dokud si zase nezacvičím. Nejhorší je, že stačí i pár kliků nebo přítahů na hrazdě a problém se zase projeví. Prakticky není možné vykonat žádný cvik, kde zapojím svalstvo zad ani s malou váhou (kliky, shyby, mrtvý tah, dřepy, bench-press). Kamarádka mi radila zaměřit se na cvičení HSS například prkno - držení těla na loktech (pouze se svojí váhou bez zátěže), stejný problém, při cvičení v pohodě, ale jak docvičím, tak opět, jak jsem psal nahoře tupá bolest, otok a několik dní na ibalginu. Problém se opakuje už delší dobu, předtím, než jsem začal vzpírat, tak jsem dělal stovky kliků a shybů i se zátěží bez problému. Byl jsem shodou okolností na ultrazvuku, tak jsem paní doktorku poprosil ať se mi rovnou mrkne na záda a žádný problém nenašla (poraněný sval nebo něco takového). Psal jsem stejný dotaz i tou druhou možností jako neplacený, na ten nereagujte. Za pravopisné chyby se omlouvám a děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Je evidentní, že k bolestem došlo z přetížení, kdy se objevily příznaky, které řadíme mezi tendinozy a entezopatie. Jedná se většinou tedy o úponové bolesti, které vyjadřují zánětlivé změny v místě úponu šlachy nebo vazu na kost, zde lopatka, žebro a pateř. Další je potom reakce svalová, kterou popisujete. Další možností mohou být změny na pateři a to jednak na meziobratlových kloubech změny zánětlivé, degenerativní, kloubní blokády, ale také změny v postavení pateře, její hybnosti a stavu meziobratlových plotének. I na tyto změny potom reaguje svalová soustava. Proto je na místě řádné klinické ortopedické vyšetření včetně rtg snímků, podle potřeby další zobrazení i měkkých tkání pateře, zhodnocení pohybových stereotypů a následně stejné zhodnocení na rehabilitaci spolu s řízenou rehabilitační pohybovou a fyzikální léčbou. Tyto popisované změny se léčbou upravují jen zvolna a je třeba vytrvalosti a trpělivosti v léčení.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: