Bolest při endometrioze

Dobrý den, mám Endometriozu mnoho let a každý rok se mi stav zhoršuje. Před rokem jsem absolvovala dvě operace. Endometrioza se odstraňovala uvnitř dělohy a zvenčí, kde byla už přirostlá k močovému měchýři. Na druhé straně (ohrožující střeva) se nechala být, protože by to bylo prý náročné. Poté mi byl nasazen Visan - kvůli aritmii mi byl po měsíci a půl zakázán užívat. To bylo ale jediné období, kdy se zdálo, že stav je alepsoň o malinko lepší. Od té doby se ale můj stav opět zhoršuje každý měsíc a dnes je to ještě horší, než před operací. Léčbu už jsem dost vzdala, ale problém mám s gynekologem, který je jinak nejlepší v okrese, ale s tímto mi prý už víc nepomůže. Sám mě operoval a nyný čeká až otěhotněním a tím to pro něj končí. Nevím zda mi zcela nevěří mé bolesti, nebo proč mne uvádí v omyl, ale na tišení bolesti mi není schopen poradit žádnou alternativní léčbu a ani mi nechce předepsat silnější lék na bolest a snaží se mě přesvědčit, že ten co beru, je nejsilnější. Jsem ochotná si třeba i píchat injekce, kouřit opium, je mi to už jedno, ale mé bolesti jsou nesnesitelné, vždy trnu na telefonu a přemlouvám se, abych nevolala sanitku, ale gynekolog to dál ignoruje. Co s tím? Už se to nedá vydržet, přišla jsem o práci a nemám možnost najít si s tím jinou, příbuzným trhá srdce mě v tom stavu vidět a hlavně mám pocit, že z každé prodělané menstruace zestárnu o deset let. Je opravdu náročné ty bolesti přetrpět měsíc co měsíc. Předepisován mi je Aulin v tabletách a Indometacin100 čípky. Buď mi ale léky nezeberou vůbec, nebo jen třeba na dvě hodiny a tak se jimi pravidelně předávkovávám a trávím menzes v horké vaně, aby alepsoň křeče byly snesitelnější. Z alternativní léčby už jsem také zkoušela lecos, zatím bez úspěchu. Co bych měla podle vás dělat, nebo jaké léky bych si měla obstarat a kde? Gynekologa měnit nemá smysl, to už jsem zkoušela a tento je zde nejlepší. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Visanne není jedinou alternativou léčby endometriozy. Na druhou stranu je v současné době léčbou nejmodernější. V případě užívání Visanne se obáváme spíše komplikací ve smyslu tromboz, centrální mozkové příhody atd. Vznik srdeční arytmie nejsem dosud s léčbou Visanne v přímé souvislosti nezaznamenal. Proto bych toto ještě jednou prozkoumal - dotažte se praktického lékaře a gynekologa. Jinak dalšími možnostmi léčby je jednak hormonální antiko s níkým estrogenem a obsahem dienogestu. Antiko se užívá v kontinuálním režimu - tedy bez pauzy. Dále pak jiné čisté gestageny - např. Duphaston. Pokud máte silnou a bolestivou menstruaci ( a endometrioza je i uvnitř dělohy ), je možné stav korigovat zavedením nitroděložního tělíska Jaydess či Mirena. Léčba analgetiky je pouze doplňková. Ideální je kombinovat Indometacin čípky a např. lék Zaldiar. Je pravda, že gravidita má na endometriosu léčebné a zmírňující účinky.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x