Bolest ramene a paže a omezená pohyblivost

Dobrý den. Už před 6ti měsíci při léčebném tělocviku v lázních jsem prudce vzpažila ruce nahoru a v levém ramenním kloubu (nebo někde kolem) mne prudce zabolelo a bolest přetrvávala tak silná, že jsem musela k lékaři, dali mi mast na bolest,jinak bych nemohla ani spát. nejsem zvyklá brát léky na bolest, nesnesu je (nanejvýš kapky Algifen a to ještě jen opravdu výjimečně). Bolest se časem trochu utlumila, ale nezmizela a nakonec se do vánoc znovu natolik zhoršila,že jsem musela na ortopedii. Chtěl mi doktor udělat obstřik-odmítla jsem,poslal mne na rehabilitaci, na kterou jsem nyní konečně zašla (po nemoci) chodit. Mám bolest nad ramenním kloubem levé ruky, ale často i v polovině paže. někdy mohu zvednout i sebetěžší nákup a nic-a někdy stačí jen maličké vybočení ruky a projede mnou veliká bolest,která roste a roste (a velmi často během těch pár vteřin přejde do celé ruky i do ramene a klíční kosti)Mám rovněž omezení pohybu- nemohu ruku zvednout, bez výraznější bolesti to jde tak do 60°.Tak jako bolest je hodně silná i během spánku, ležení,je bolestivější,i když si lehnu rovně na záda a ruku položím rovně podél těla(nepodloženou) a vůbec nemohu lehnout na levý bok.Stačí i maličké posunutí na posteli a je zle. na rehabilitaci mi tuto ruku asi 10 minut "procvičují" tak, že ji násilím zvedají i přes silnou bolest více než to ruka sama "dovoluje", mám u toho kromě úporné bolesti pocit,jakoby měla ta ruka každou chvilkou prasknout nebo se zlomit.prostě mi tam něco "blokuje" a jde se přes bolesti jakoby tam něco překáželo...Vůbec mi nikdo neřekl, co mi je a čím to může být.jediné doplňující vyšetření byl jeden snímek ramene,který je myslím OK. Chápu,že rehabilitace může být hodně bolestivá,jen si nejsem jistá,zda mi to více neublíží. je možné nějakým neinvazivním vyšetřením zjistit,co mi vlastně je? Myslím to tak, že by do mne při vyšetření nevpichovali žádnou látku (obava ze silné alergické reakce). Je možné třeba poznat,co mi je na CT bez vpichování látky? nebo MR bez cizí látky? Poraďte prosím. děkuji moc. Šárka

Odpověď odborníka:

Patrně došlo k poranění a nemusí být ani velké rotátorové manžety v oblasti ramene. Nelze vyloučit ani zhorššení artrozy ramene. Ptáte se tedy na vyšetření bez kontrastní látky. Nejrychleji by se vám dostalo vyšetření ramene diagnostickým ultrazvukem. Pokud by nález nebyl jednoznačný potom opravdu magnetická rezonance. Podle toho léčba. Větší defekty řeší ortoped artroskopicky.( pokud by takový nález byl)

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: