Bolest uzlin a v uchu

Asi před třemi týdny mě začalo bolet v krku jakoby za levou mandlí a bolest často přecházela až do levého ucha. Bolest nebyla však nijak výrazná, v uchu to byl spíše tlak a v krku jen občas při polykání. V polykání mi to nijak nebránilo, jen to bylo trochu nepříjemné. Nepozoroval jsem, že by mandle byla nějakým způsobem oteklá ani jsem nepozoroval nadměrnou tvorbu hlenu. Neměl jsem rýmu, ani ucpaný nos, dýchal jsem úplně normálně. Protože momentálně pobývám v Pekingu a čínsky moc nemluvím, mám trochu obavy jít zde k lékaři. Jako prevenci před infekcí jsem týden bral antibiotika (Klacid SR) a problémy ustoupily. Nicméně po týdnu se nevýrazná bolest (tlak) do ucha vrátila a řekl bych, že mám mírně zvětšenou levou uzlinu. Můžete mi prosím poradit, co by to mohlo být a co bych mohl udělat? Je možná léčba bez návštěvy místního lékaře nebo bych jej měl zde vyhledat? V ČR budu až v únoru. A ještě bych doplnil dodatečnou informaci - před dvěma lety jsem prodělal mononukleózu s nepříliš intenzivním průběhem. A mám také od svého stomatologa doporučenou extrakci levého spodního zubu moudrosti, který se mi prořezal křivě (pokud by to mohlo souviset). Děkuji za Vaše odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,pokud obtíže ustoupily po Klacidu je zřejmé,že budete mít bakteriální zánět a pokud se zase vrátily je jasné,že ložisko infekce stále trvá!! Toto může být jak v krční mandli tak i v zubu a uzlina je pak pouze sekundární!Mononukleosa s tím nebude mít co do činění,je to virové onemocnění a na ATB by nebyla žádná reakce!! Chápu,že se vám tam k lékaři nechce,ale minimálně bych zkusil ještě jiná ATB.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: