Bolest v krku

Je mně 35 let, mám rok a půl starého chlapečka. Dříve jsem kouřila cca tři roky, max. 6 cigaret denně. Nyní dva a půl roku nekouřím. Před měsícem jsme byli na oslavě, kdy jsem dostala strašný kašel a začala jsem chraptit. Chrapot trval cca dva dny, kašel cca 14 dní. Měla jsem strašnu bolest v krku, proto mně manžel odvezl na pohotovost na ORL. Tam bal tenkrát nějaký vir, dostala jsem antibiotika AUGMENTIN, bohužel nezabral. Do toho jsem stříkala stopangin, antibiotika jsem dobrala a navštívila svého obvodního lékaře, ten udělal stěr z krku a vzal mně krev. Vše naprosto v pořádku. Dostala jsem i tak CODEIN na kašel a antibiotika XORIMAX. Všed bylo po dobrání antibiotik dobré cca osm dnů, potom vše začalo na novo. V pátek jsem se sebrala a šla jsem na ORL tady v místě bydliště, kde mně paní doktorka sdělila, že v krku nic nevidí, že je vše v pořádku. Prohmatala uzliny, podívala do nosu, do uší. Vše v pořádku. Poslala mně domů s tím, že je to psychického rázu a že mám odpočívat. Já i přesto cítím stále, jako by za jazykem vzadu vpravo něco bylo...bolí to, při polykání, pití, když zívu, stejně tak mně pobolívá pod uchem vpravo, jako uzliny. Bohužel tak dozadu si nevidím. Nevím, zda doktorka se zaměřila pouze na to, že jsem jí řekla, že mně bolí v krku a na nic jiného se nedívala, nebo, kdyby se zaměřila celkově na krk, tedy i jazyk? Nevím již co dělat. Jelikož mám malé dítko, nerada bych něco zanedbala, ale už vážně nevím, co by to mohlo být a na koho se obrátit. Nyní jsem začala stříkat BIOPAROX, první den, ale nic.....teploty nemám. Můžete prosím poradit, co by to mohlo být, co na to, popřípadě, co dělat? Moc děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

2x jste byla vyšetřena ORL lékařem,tedy klinický nález by měl být bez patologie.Výtěr z krku a labor.vyše krve bylo rovněž v pořádku. Domnívám se,že prvotní infekt byl virového původu,tedy ordinace ATB nebyla indikováno správně,na krční sliznici je nyní dysmikrobie a musí se tam obnovit normální krční flora.To vyžaduje určitý čas.Eliminujte horké a ledové nápoje,konzumujte dostatek vlažných tekutin,kloktejte odvar šalvěje,řepíku ,mohou být též jodová kloktadla.Pokud máte dráždivý kašel,je potřeba tento tlumit a šetřit hlasivky.

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: