Bolest v krku

Dobrý den, paní doktorko, napřed musím napsat pár slov o mé osobě, abych vás vyvedla z omylu, ze se snad špatně stravuji nebo vůbec dodržuji špatný životní styl. Je mi 24 let, dlouhodobě a celkem intenzivně sportuji (běh, in-line, fitness, plavání. cyklistika, posilování apod.), zároveň se zajímám o zdravou životosprávu, nekouřím, alkohol piju jen velmi zřídka a v menších než malých dávkách, jím dostatek (možná až moc) ovoce, zeleniny, stresem netrpím, spím průměrně 6 -7 hodin denně. Teď k věci, opakovaně trpím bolestmi v krku, dříve to bylo minimálně 1/rok v tomto období. Tento rok byla ale nemoc protrahovaná a léčila jsem se cca 2 měsíce nejprve svépomocí, později jsem vyhledala i pomoc obvodního lékaře, a i když jsem neměla žádný bakteriální nález, přeléčena ATB. Ta nezabrala, ale bolest pak přešla sama. Kdybych měla přehánět (a věřte mi, že moc nepřeháním), bylo to jedno z nejhorších období, protože jsem nemohla sportovat! Teď jsem 3 týdny ve Francii, krásné počasí, pravidelně chodím každé ráno běhat a po cca 10 dnech začala bolest v krku - nasadila jsem preventan, vit. C, zázvorový čaj, kloktání vodou, plus před spaním Beechams (paracetamol, phenylephrine, vit.C) HOT drink. Bohužel bolest v krku neustupuje a přes den se cítím bez energie. Nemluvě o tom, že se má psyhika zase pomalu propadne, pokud nebudu moci sportovat. Skutečně mě tahla opakovaná nachlazení obtěžují a nevím, jak jim zabránit, či jak je urychleně léčit. Sama jsem zastáncem toho, že tělo je na pohyb zvyklé, takže mu lehlé sportování nevadí ani při nemoci, takže jsem si včera ráno byla normálně zaběhat. Dnes jsem ale raději vynechala. Už jsem přemýšlela také o odstranění tonsil, ale nebylo mi to lékařem nabídnuto a obávám se ještě většího zhoršení stavu (ztrátu imunity) při odstranění lymfatických uzlin. Můžete mi prosím poradit a říci váš názor na věc, děkuji, L.R.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych doproučovala alergologické, imunolgické. ORL vyšetření , aby se vyloučil imunodeficit a alergie, které mohou být příčinou protrahovaných infekcí. Kontrétní imunomodulační léčbu bych volila dle výsledků vyšetření. Odstranění mandlí bych event. zvážila až po výše provedených vyšetřeních a po konzultaci s ORL lékařem. Zatím můžete zkusit pravidelné užívání probiotik, preparáty s Colostrem, které posílí lokální slizniční imunitu + pravidelné kloktání Vincentky, roztoků se šalvějí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: