Bolest v krku

Přeji dobrý den. Na internetu jsem se dočetl, že bolestí v krku při polykaní se projevuje rakovina krku, hrtanu, hltanu nebo jícnu. Trošku mne to vystrašilo, nebo mám bolest v krku jen při polykání sousta, jedná se spíše o bodavé píchnutí na pravé straně spíše v dolní časti krku. Jiné přiznaky jako chrapot nebo pocit cizího tělesa v krku naštěstí nemám. Asi před půl rokem jsem byl s jiným problémem na vyšetření ORL, kde byl nález negativní. Je mi 23 let a v rodině se naštěstí žádná rakovina nevyskytla, ale jsem kuřák (max. 10 cigaret denně, někdy nekouřím vůbec). Chtěl bych vědět Váš odborný názor, nebo si nemyslím že při bolestech v krku při polykaní je nutné hned pomýšlet na nádor. Děkuji za Váš názor, kterého si vážim.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jene. Bodavé bolesti nejsou pro tumor v oropharyngeální oblasti typické. U tumorů se nejdříve objevuje váznútí tuhého sousta, poté se přidává bolest, postižený postupně není schopen polykat tuhé sousta, přechází na kašovitou, stravu, tuhší soustat musí i zapívet. Příznaky jsou plíživé, vyvíjejí a zhoršují se v průběhu několika měsíců, nevznikají náhle. Taky se může objevit vykašlávání krve, zduření lymfatických uzlin na krku. Pokud výše uvedené pro Vás neplatí, tak tumorem nejspíš netrpíte, ale návštěvu ORL ambulance Vám doporučuji i proto, aby se vyloučilo uvíznuté cizí těleso ( např. rybí kůstka a pod), které Vám dělá potíže.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x