Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, byla jsem u obvodního lékaře s bolestí břicha (pravá strana). Lékař vyslovil podezření na zánět apendixu nebo žlučník a poslal mě na chirurgii. Na chirurgii mi řekli, že se jedná o gynek. problém nebo o zánět apendixu (dle chirurga apendix tak 50:50). Bylo mi doporučeno vyšetření u gynekologa a večer kontrola na chirurgii v nemocnici. Gynekoložka řekla že žádný gynek. problém nemám, že si myslí, že se jedná o problém se zácpou (na zácpy trpím od dětství, někdy jsem chodila jen jednou týdně, nyní chodívám každý den, max. obden), nebo bolest souvisí s páteří. Podle místa bolesti usoudila, že se o apendix nejedná. Vyšetřila mne (konečníkem) a dala mi vyvolávací injekci (Agolutin), protože jsem 2 měsíce nedostala menses a řekla, že se u mě nejspíš rozvíjí PCO syndrom. Řekla jsem ji, že zároveň při močení mívám pocit nedokonalého vyprázdnění, musím jakoby "tlačit". Udělala mi ultrazvuk m.m., vyšetřila moč a do zprávy napsala, že mi po úplném vyprázdnění v m.m. zůstává cca 50 ml. moče. Zároveň mi předepsala čípky Indometacin 50 v případě bolestí a řekla, že hospitalizace dle ní není nutná, že stačí ambulantní léčení. Večer jsem jela do nemocnice na kontrolu s výsledky od gynekoložky a chirurga. Tam mi bylo řečeno, že trpím zácpou (stolici jsem neměla jeden den) a že u nich pár dní zůstanu. Po večerní hospitalizaci jsem dostala Algifen, absolvovala jsem dvakrát nálev a vyprázdnila se. Absolvovala jsem vyšetření krve, moči bez patol. nálezů. Rentgen břicha také v pořádku, ultrazvuk břicha také (dle zprávy pouze lehká difusní jaterní léze vzhledu steatosy a nepřehledná oblast pankreatu, zbytek - ledviny, slezina, žlučník žl. cesty, m.m. v pořádku beze změn). Po necelých 3 dnech jsem byla propuštěna s poučením o dietě a v případě opakovaných problémů se mám obrátit na gastro. ambulanci v místě bydliště. Nyní pociťuji občasnou bolest opět na pravé straně (vyjímečně i na levé straně ve stejných místech), ale níže než předtím (ilustrační obrázek). Nejedná se o žádnou nesnesitelnou, bolest, spíše takový tlak, tah, občas jemné píchnutí (občas směřující k pupku), zejména když sedím nebo ležím (občas mám pocit, že mě bolí pravá kyčelní kost). Zároveň mě občas pobolívá bederní část zad až ke kostrči. Zajímalo by mne, zda se může jednat o účinek vyvolávací injekce (aplikována před 3 dny) a znak příchozí MS, nebo jestli se může jednat o jiný problém, který lékaři podle výše uvedených vyšetření nemohli zjistit, nebo je to jen dozvuk absolvovaných nálevů, případně zda se mám obrátit na nějakého specialistu. Napadl mne i chronický zánět apendixu, ale na ten by lékaři myslím podle absolvovaných vyšetření přišli, že? Vyvolávací injekci jsem doposud neměla, proto nevím, jestli je možné, aby byly premenstruační bolesti jiné než obvykle (obvykle mne bolí hlava a cítím tlak v prsou, občas křeče v břiše). Stolice je každý den, někdy i 2x a je řidší (ještě po nálevu a dietě). Čípky od gynekoložky (Indometacin 50) jsem zatím nepoužila a nevím zda a za jakých okolností je vhodné je použít, když jsem absolvovala nálevy. Jestli je střevo podrážděné nálevem nerada bych ho rozdáždila ještě více. Zároveň jsem v poslední době trochu ve stresu a nerada bych byla za hypochondra, už tak mi nebylo příjemné, že jsem ležela v nemocnici "jen" kvůli zácpě, ale ráda bych znala Váš názor, protože to, že moje problémy každý lékař diagnostikoval jinak, mě nijak neuklidnilo. Děkuji za odpověď a přeji hezký den :).

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, díky za důvěru, ale takhle na dálku mohu těžko dojít k nějakému závěru. K diagnose chronické appendicitidy by mohla přispět kontrastní appendicografie. Určitě se objednejte na gastroenterologii. Jako další metody mě napadají coloskopie nebo CT.

MUDr. Vladimír Němec
MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: