Bolest v pravém podbříšku

Vazena pani Hermanska, mam pretrvavajici bolest v pravem podbrisku - viz obrazek (fotografie neni meho bricha, pouze jsem se snazila na stahnutem snimku z internetu vysvetlit pozici me bolesti). Pocit je to celodenni jakoby tlaceni nebo neceho nafoukleho uvnitr co tlaci, jakoby zatnuty sval nebo neco takoveho. Pri mirne plynatosti se bolesti zvysuji, repsktive nejde o vylozene bolest ale o pocit nafouknuti v opravdu ohranicenem prostoru. Obcasne picha v obrazen bolesti, vyjimecne pak v trislech na prave strane Sono jsem absolvovala na pohotovosti v UVN Praha (podezreni na slepe strevo, ktere bylo diky krvi vyvraceno). Sono: ok, maly nalez 11mm praveho jaterniho laloku Krev: KO, sedimentace, leukocity, biochem, jaterni testy (mirne zvysene - bilirubin konjug - 8.8) Gyn vysetreni: pouze pohmatem bez steru, sono "zevnitr" Nasledne jsem podle rad UVN navstivila praktickeho lekare, kde mi bylo "mezi dvermi" receno, ze jde o bolest pochazejici od patere (bez jakehokoliv vysetreni pohmatem apod.), dostala jsem letacek o spravnem drzeni tela. Po dvou tydnech bolesti neustaly- tak jsem znovu zvolila navstevu praktickeho lekare, kde mi bylo zdeleno, ze mi budou predepsany antidepresiva a navsteva psychitatra. Ac nevylucuji moznost psychiky, zda se mi, ze jsem byla odbyta. Prakticka lekarka me ani jednou neprohmatala a ridila se pouze lekarskou spravou z UVN - sono a krev ok... Ac nechci zpochybnovat jakekoliv dovednosti pani doktorky (ktere si mimochodem moc vazim!) citila jsem se vysetrena, jak se rika, "mezi dvermi" a bojim se abych neco nezanedbala. Prosim o radu, co konkretne muze byt vylouceno sono a krvi a naopak. Mockrat Vam predem dekuji a preji krasny den, Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, základem je určitě dořešení anamnézy - tzn někdo by Vás měl hlavně důkladně vyslechnout a vypovídat kdy a jak bolest začala, jak dlouho trvá, jestli je někdy větší jindy menší, jestli se stěhuje nebo je pouze na jednom místě, jaká je moč a stolice - charakter a častost, jaký je Váš denní a dietní režim, nějaké závažné události ve vašem životě, stres, nadměrné cvičení, či naopak nedostatek pohybu atd... toto mnohé napoví. Další otázka je, jaké sono vyšetření Vám bylo děláno... pokud pouze na vyšetření zánět slepého střeva ano/ne, tak by bylo dobré podstoupit ještě speciální vyšetření sono střev. Vyšetření krve může říct v této fázi pouze to, jestli je nebo není v těle zánět, jestli jsou v pořádku játra.... Osobně bych udělala ze základních vyšetření ještě vyšetření moči Pokud se nic neprokázalo na gynekologii a chirurgii, v úvahu připadá ještě gastroenterologie a urologie. Po vyloučení všech možných příčin v těle by se v druhé fázi dalo uvažovat o psychickém původu

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak účinně zabránit vypadávání vlasů
Články: Jak účinně zabránit vypadávání vlasů
Bujná kštice, to je sen...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
Vyrážka, povlak a pupínky v ústech? Mykóza signalizuje slabou imunitu!
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sklivcové zákalky jsou neškodné, ale dokážou pěkně potrápit
Bojujete s vyšším krevním tlakem? Víme, co ho zvedá!
Články: Bojujete s vyšším krevním tlakem? Víme, co ho zvedá!
Vysoký krevní tlak přivádí...
Víte, co je to lumbago?
Články: Víte, co je to lumbago?
Lumbago neboli ústřel je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: