Bolest v pravém podbříšku vystřelující do zad a pravé nohy

Dobrý den, má dcera trpí už více jak 3/4 roku stále se opakující bolestí v pravém podbříšku, bolesti zesilují, byla vyšetřena na chirurgii, podezření na apendix s laboratoří kde bylo vše v pořádku, dále na gynekologii kde je také vše v pořádku, provedli sono břicha bez nálezu kromě pár zvětšených lymfatických uzlin v právém podbříšku. Na stolici chodí pravidelně bez problémů, močení a moč také v pořádku. Celková laboratoř v pořádku. Bolest je bodavá vystřelující do bederní páteře a do pravé nohy, při velkém bodnutí se dcera složí bolestí k zemi. Už si nevíme rady. v září 2012 ji vyoperovali 3700mm nádorek z pravého prsa, nezhoubný, v říjnu 2013 se objevil další 1200mm který se tohoto času mírně zvětšil a změnil tvar, je v péčí onkologické poradny. Rodinná anamneza- cukrovka, trombo, rakovina- plic, prsu, ženských orgánů, vysoký krev.tlak, infarkt, v minulosti dcera léčena od 12 let na hemato onkologii pro rozpad červených krvinek, chudokrevnost, tohoto času bez obtíží. V Olomouci se tím nikdo nezabývá, poradíte co máme dělat, kam zajít. Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nepopsali jste stáří pacientky, nepopsali souvislost s menstruačním cyklem, což je velmi důležité. Lze říci, že pacientka by měla být sledována na chirurgické ambulanci , zřejmě léčena ve FN Olomouc, kde bude opakovaně dle stavu vyšetřena. Jistě musí být upřesněna nebo vyloučena možnost poruchy ve vývodu močových cest s možnosti překážky odtoku moče z močovodu , negativní gynekologické vyšetření. Zaznamenal jsem několik mladých pacientek do 20 let, dospívajících, kde byly potíže, bolesti v pravém podbříšku opakovaně a objevovaly se rovněž zvětšení mizních uzlinek v třísle a zřejmě i v okruží tenkého střeva -lymfadenitis. Nejednalo se o stav doprovázející na příklad virovou infekci. Byla provedena appendectomie, odstranění přívěsku slepého střeva a i když nález na appendixu byl v podstatě negativní potíže odezněly trvale. Před případnou indikací k operaci musí být samozřejmě příznivé vyšetření hematoonkologické kliniky. Zhodnocení a doporučení k operaci je ve vyšetření gynekologa a chirurga. Popis pacientek uvádím jen jako jednu z možností na kterou chirurg pomýšlí, příčinu stanoví až pečlivé vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: