Bolest v pravém podbříšku po operaci apendixu

Dobrý den, muž 27, 183 cm, 79 kg. Můj problém nastal 11.11 kdy jsem navštívil pohotovost pro velké bolesti břicha. Ošetřující lékař mě poslal domu z odůvodněním, že se jedná o zaplynění (i přes hodnotu leukocitů 17000). Další den zvracení, zimnice, teplota 38,5, nespavost celé noci. V pátek ráno jsem vyrazil znovu na vyšetření, nyní už s akutním zánětem slepého střeva, nyní jíž i se zánětem pobřišnice. Operace ihned, poté 5 dní na JIP, 3 dny na standardním oddělení, týden doma. Po operaci vždy bolest po vymočení v oblasti pravého podbříšku. V pondělí (30.11) jsem si nechal udělat vyšetření moči kultivací, bez nálezu. Nyní po třech týdnech mě doprovází silná bolest v pravém pobříšku, nicméně pouze v některých polohách. V některé poloze v leže necítím nic, pak se jdu projít a pichlavá bolest. V práci dva dny jsem cítil bolest po celý den, v sedě za PC. Pomáhá mi na bolest ibalgin, teploty nemám, stolice normální. Můj dotaz je, může se taková bolest projevit i po třech týdnech po operaci? Je to běžné? Praktický lékař mě s tím poslal domu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Filipe, podle popisu průběhu i toho, že jste na JIP strávil 5 dnů, se patrně jednalo o těžký nález, protože po běžné operaci slepého střeva na JIP pacienti nejsou a do těch cca 5 dnů jdou domů. Jaký nález byl při operaci nepíšete, ale jestli tam byl i celkový zánět pobřišnice, mohlo to být při proděravění slepého střeva. Nicméně není typické, aby bolesti v pravém podbříšku přetrvávali. Po tak těžkém nálezu, jaký jste tam měl to sice možné je, ale myslím si, že by se hlavně měla vyloučit nějaká pooperační komplikace - to znamená nějaké reziduum infekce v místě operace. Ze zánětu slepého střeva a zejména při jeho prasknutí a celkového zánětu pobřišnice se infekce rozlije po břiše a nejvíce jí je v oblasti slepého střeva. I přes pečlivé ošetření a ATB léčbu může se udělat ohraničené hnisavé ložisko - absces a to je potřeba vyloučit. Může být průběh i bez teplot. Měl by se na Vás podívat znovu chirurg, ideálně v místě, kde jste byl operován a mělo by se doplnit USG (sonografické) vyšetření břicha a krevní testy (krevní obraz a CRP), aby se potvrdila/vyloučila výše jmenovaná komplikace.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: