Bolest zad, močová infekce

Dobrý den, tento týden jsem již jednou využila poradnu. Nyní bych ráda svůj dotaz specifikovala a poprosila o odpověď přímo odborníka - urologa. v 09/2010 jsem měla antibiotika "Gyrablock 400" na zánět močových cest- teplota, tlak v zádech, časté močení - diagnostikováno papírkem, který pr. lékařka namočila do moči a zjistila krev a bílkoviny. Ulevilo se mi a ko moči byla v pořádku. 19. října mne opět lehce bolela záda, teplota nebyla. Praktická lékařka opět namočila papírek do moči a opět v ní našla lehce krev. Nasadila atb. "Nitrofurantoin-ratiopharm 100mg" 5 dní po 6 hod. a dále 1x1 cca měsíc. Po dobu pěti dnů se mi ulevilo a snížila jsem dávku na 1x1. Od pátku 29.října mám opět tlak ve spodní části zad v celé šíři a lehce v podbřišku. Teploty nemám, jen občasné bodnutí za stydkou kostí. Na doporučení lékárnice jsem opět zvedla atb. 4x1. Mám doma papírek na test moči a ten večer ukázal velmi lehké zbarvení u bílkoviny a krve. Dělám si velké obavy z toho, zda jsem dobře léčena? Opravdu se bojím. Na urologii jsem byla v létě, vrozená dilatace pánviček, ale jinak vše ok. V úterý odlétám na dovolenou a tak bych ráda znala váš názor na celou tuto záležitost??? Hrozně se bojím postižení ledvin nebo případné hospitalizace!!! Jsem těmi atb. pokryta a nemůže se to zhoršit, mohu odletět a je to vážné? Pitný řežim přísně dodržuji, tlak i krev v pořádku. Pouze dlouhodobě zvýšené aslo /již pět let - léčeno pendeponizací, pokles z 5600 na současným 416 jednotek - setvalý stav/. Moc vám děkuji za ochotu a rychlou odpověď! Hana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, po zhoršení obtíží jste měla znovu vyhledat lékařku, nikoli jen lékárnici. Pokud se obtíže i během užívání antibiotik opět zhoršily či vrátily, mohlo to znamenat znovuvzplanutí infekce nebo novou infekci. Při vrozené dilataci pánviček je poněkud vyšší riziko přechodu infekce močových cest do chronického stadia, a proto je nutné každou infekci důsledně přeléčit, což Vaše paní doktorka provedla, a na pacientovi je, aby včas hlásil změny stavu, zejména k horšímu - mimo jiné aby na ně mohl lékař včas reagovat jak vyšetřením, co se přesně děje, tak změnou léčebného plánu. Lékárnice Vám nezkontroluje moč ani papírkem, natož aby provedla bakteriologické vyšetření moči s testem citlivosti přítomných bakterií na jednotlivé druhy antibiotik nebo sono ledvin a močových cest nebo odběr krve nebo jiné potřebné vyšetření. Také nemůže změnit léčbu jako takovou a neurčí, jestli zvýšení dávky není pro Vás nebezpečné. Doporučuji v pondělí vyhledat Vaši lékařku, aby stav posoudila a ještě před odletem se s Vámi domluvila, co dál - zda dál užívat antibiotika, jaká (co když užíváte lék, se kterým se nesmí na slunce například?...co když je nutné antibiotika změnit?), v jaké dávce a kdy přijít na kontrolu a co všechno se bude kontrolovat (moč papírkem? moč chemie a sediment? moč bakteriologie? krev?....). Jestli jste nebo nejste předepsanými antibiotiky pokryta (= jestli účinkují na Vaši infekci), to zde nelze určit, to musí posoudit jedině Vaše lékařka, nejlépe na základě testu moči na přítomnost bakterií a jejich citlivosti na jednotlivé druhy antibiotik.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nervy
Články: Nervy
Nervová soustava slouží k...
Zlomenina krčku mívá fatální následky. Proč ale tak často?
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Články: Víte, jaké jsou příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!
Nečekejte, až vám lékař...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: