Bolest zad pouze v noci, hubnutí

Dobrý den, již druhý měsíc mě trápí noční (nebo spíše ranní) bolesti zad. Budí mě kolem páté hodiny ranní a trvají zhruba půl hodiny. Bolest je tupá, jakoby vnitřní (těžko se to vysvětluje) nad ledvinami. Změna polohy nepomáhá, vždy musím čekat, až bolest trochu přejde, pak teprve usnu. Můj lékař mi předepsal Trittico, které zabralo jen trochu, ráno se cítím vyspaný, ale bolest mě budí skoro pravidelně dál. Děje se tak na různých matracích (zkoušel jsem zhruba tři postele, na všech je to stejné). Někdy jde bolest až pod levou lopatku, skoro až pálí. Rozhýbání nepomáhá. Začal jsem výrazně hubnout, především na žebrech, která mi dost vylézají, kolem klíčních kostí a na hrudní kosti. Zajímavé je, že kolem žaludku a v dolní části břicha je vše beze změny, jakoby se hubnutí zaměřovalo jen na oblast žeber. Ten nepoměr jde opravdu hodně vidět. Stravuju se pořád stejně. Lékař provedl pouze odběr krve, udělal RG plic, prošel jsem i gastroskopií, vše bez nálezu. Už si nevím rady. Cítím se nemocný. Díky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za dotaz, i když se necítím plně kompetentní Vám na něj bez klinického vyšetření odpovědět. Potíže, které popisujete, signalizují nemoc, proto je nutno pátrat, co je příčinou hubnutí a bolestí. Příčina poruchy spánku je ve Vašem případě jasná – je ní bolest, jejíž příčinu je nutno dovyšetřit. Nejdříve bych o Vás potřebovala vědět mnohem víc /tj. podrobnou anamnézu- podrobný výčet všech potíží, které máte, kolik kg jste zhubl a za jak dlouhou dobu, výskyt nemocí v rodině, další Vaše nemoci, užívání léků, rizikové faktory – pracovní prostředí, závislosti, jako kouření apod./. Poté bych Vás fyzikálně vyšetřila /včetně orientačního neurologického vyšetření/ a následně provedla základní laboratorní vyšetření /krevní obraz,ledvinové a jaterní parametry , glykémii - cukr v krvi, hubne se i u neléčené cukrovky, dále kreatinkinázu- CK, a to vzhledem k úbytku svalové hmoty, TSH- hormon, který napoví o činnosti štítné žlázy, která může při zvýšené činnosti rovněž způsobovat hubnutí, atd./ a vyšetření stolice na OK /okultní krvácení/. Další postup by byl závislý od výsledků vyšetření. Stejně jako Váš lékař bych indikovala RTG hrudníku a gastroskopii, poté by přišla na řadu sonografie dutiny břišní, sono ledvin, neurologické vyšetření a RTG hrudní páteře. Další postup znovu podle výsledků. Určitě to nevzdávejte a nechte se dovyšetřit. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: