Bolesti bederní pateře

Dobrý den mám silné bolesti bederní páteře nejvíce ve stoji a při chůzi cca 2 roky. Nyní velké zhoršení s bolestí stříl.do PDK, mrtvění špičky -nejvice v sedu.. Rehabilituji Mc.Kenzy , injekce (Ketonal+Dexamed -ucinek 24hod.) cca 2 měsíce bez výsledku. Prosím o vysvětlení nálezu a radu řešení.:Taktilní hypestezie v derm. L5 1.dx. VAS LSp s radik.senzit. irit.- zánik sy L5 1.dx. Pokročilá radikulopatie L5 1.dx., napřímená bed.lordoza, naznačená sin.skolioza, zúž.MOP L5/S1, omezení ventr.flexe. Výsledky CT: L3/4, L4/5, L5/S1 - plotny dorsálně snížené s cirkulárními protruzemi, bez hernie. V etážích L3/4 a L4/5 zbytnění žl.vazů. Kanál páteřní souvislý. Spondylarthrosa. V etážích L4/5 a L5/S1 rozsáhlejší nález s výrazným zúžením kloubní štěrbiny a drťovými pseudocystami, Arthrosa SIS s vakuum fenomeny. Děkuji za radu a odpověď. Jiřina

Odpověď odborníka:

Pozor Mc kenzie není léčba, je to jen a pouze pomocná léčba. To však neznamená, že je špatná, je to vynikající doplněk správné fyzioterapeutické léčby. Situace se u Vás evidentně vyvíjela léta od problematického SI skloubení, které je nyní popisováno jako hodně artroticky změněno. za Váš problém může letitá porucha statiky pánve, z této oblasti s porušenou funkcí vznikající. I nyní se jeví jako možná a správná aktivní fyzioterapeutická léčba. nelze však najít jakéhokoliv fyzioterapeuta, jste tzv,. na hraně, tzn s rizikem zhoršení a další postup by pak mohl vést k zachranˇunjící operaci, což zatím je pouze hypotetické. Zlepšení funkce nejen ve spojení mezi pánví a bederní páteří , ale ve všech kloubech a svalech kolem bederní páteře, úprava statiky a současně velmi přesný postup aktivního cvičení, který musí doprovázet ergonomické zlepšení, které v této chvíli prostě možné není, nejste toho schopna...pak můžeme postupně zlepšit a stabilizovat . někdy i přes pozitivní vývoj má význam ošetřit mikrochirurgicky problematické facettové klouby v bedrních 3/4,4/5 a 5/S1 kl.To se však vyvyíne( zda je to třeba) až v průběhu léčby.Máte zatím, zdá se ještš velkou šanci zlepšit a zastavit špatný vývoj.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: