Bolesti bederni patere a dolni koncetiny

Dobry den pane doktore, chtela bych Vam podekovat za odpoved a zaroven se jeste na neco zeptat. Byla jsem poslana na magnetickou rezonanci, protoze mam stale bolesti bederni patere kycle, stehenni kosti a kolene. V minulem dotaze jste mi popsal nalez z CT, ze se jedna o nejaky maly nalez vyhrezu. Na ten nalez z CT mi rekla pani doktorka, ze tam nic neni. Nyni nalez z MR- Zvyraznena bederni lodoza prohloubena, sakrum je vyrazneji ohnute.Lehka cirkularni protruze disku L3/4 a L4/5. Pri hornim okraji praveho SISventralne jsou v sacru vyssi signaly ve STIR. Zaver-zvyraznena bederni lordoza, Os sacrum arcuatum, leka cirkularni protruze.... stredne pokrocile zmeny v pravem SIS. Cvicim doma cviky na zpevneni svalstva brisniho a zpevneni patere. Nerozumim tomu, kdyz mi muj neurolog rika, ze tam nic neni, tak proc ty bolesti. Prece, kdyby jsem je nemela, tak nehledam pomoc sama pres internet. Nezlobte se, ze Vas zase obtezuji, ale nevim co dal. Dekuji za odpoved. Dasa Vr.

Odpověď odborníka:

Nemám možnost přečíst si svoji první odpověď. Situace na magnetické rezonanci však není určitě jiná. Vyšetření, sebepřesnější Vás ale nevyléčí. neurolog je specialista, který v oblasti bolestí páteře a okolí, které s páteří souvisí může opravdu doporučit upřesňující vyšetření. také doporučit konkrétní léčbu charakteru operace či mikrochirurgických zákroků, je li to třeba. vyšetření ale NELÉČÍ. Několik přítomných protruzí však nedovolují POUZE cvičit, nedovolují Vám aní aktivní fyzioterapeutickou léčbu u kteréhokoliv fyzioterapeuta. Potřebujete aktivní léčbu u zkušeného fyzioterapeuta, který pracuje v přímé vazbě s lékařem nebo tuto léčbu přímo lékařem prováděnou. Je to situace, která vyžaduje opravdu přesnou aktivní léčbu, což sice může provádět i jakýkoliv zkušený fyzioterapeut, dle zkušeností však bývá nedostatečně aktivní. proto to není tak jednoduché, musí vědět a umět dostatečně důrazně pomoci, ale za předpokladu , že aktivitu nepřežene. Soiučasné cílené cvičení je nezbytné, ale za předpokladu zlepšení funkce, jinak nepřináší efekt. To pčřesně předvádíte Vy konkrétně. Po zlepšení je teprve možno absolvovat nácvik ergonomických zásad, v této chvíli toho nejste schopna. zní to složitě, jinak ale zlepšení, trvalé zlepšení prosvést nelze.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: