Bolesti břicha

Dobrý den, mám asi rok různé zdravotní potíže, které se neustále mění, některé mizí, objevují se nové a některé zůstávají. Nyní mě nejvíce trápí bolest v oblasti břicha... je to bolest taková štípavá pod kůží, pocit jakoby to podkoží bylo zanícené, někdy pocit hodně nafouknutého břicha, občas při bolesti tepání kolem pupku, nebo pocit, jako bych tam měla bublinu, nebo tak něco, takový tlak do svalů zevnitř. To vše už od loňského zhruba září. Byla jsem v říjnu na sonu břicha, bez nálezu, na sonu břišní aorty (přim. šíře v průměru 14mm, bez průkazu aneuryzmatu), na gastroskopii, bez nálezu. Jediné, co mám, je zanedbatelný nález na páteři, napřímená lordosa LS páteře, cca 5 mm ventrolistesa L5 a na imunologii z krve zjištěno IgE 480. Nyní docházím na rehabilitace. Lékaři dál můj stav neřeší, mě to ale hodně trápí. Může to být čistě psychosomatická záležitost? Občas užívám lexaurin, někdy uvolní a pomůže, někdy vůbec. Nebo něco jiného? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mirko. Pokud Vás trápí bolesti břicha, pocity nadmutí a všechny dostupná vyšetření jsou negativní, netrpíte jinými známkami nemoci, jako např. váhový úbytek, poruchy krevní srážlivosti ( nadměrná tvoorba modřin, spontánní krvácení z nosu, krev ve stolici ) bolesti kostí a podobně, tak jsou nejspíš vaše potíže spůsobené poruchou zažívání, odborně se to nazývá funkční dyspepsie. Zaměřte se na svůj jídelníček: sledujte, co jíte, jak často a jak velké porce jíte. Vyhýbejte se perlivým nápojům a nadýmavým potravinám ( luištěniny, jablka, hrušky, zelí, paprika, čerstvá cibule....). Stravujte se pravidelně, 5-6xdenně, jezte hodně vlákniny ( v zelenině, ovsených vločkách..). Taky můžete vyzkoušet Psyllium ( volně dostupné v lékarně), peristaltiku střev dále pozitivně ovlivňují sušené švestky... Nezapomínejte na pravidelný pohyb a dostatek tekutin, které taky pozitivně ovlivňují trávení. Pokud by výše uvedené opatření nepomáhali, vyskoušejte Espumisan (při nadýmání 2kapsle) a Degan na podporů střevní motility ( pohyblivosti). Funkční dyspepsie může být taky projevem psychosomatických potíží, v tom případě ale pomůže spíše pohovor s psychologem.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: