Bolesti břicha/podbříšku a občasné průjmy

Bolesti břicha/podbříšku a občasné průjmy Dobrý večer, již delší dobu mě trápí nepříjemné pocity v oblasti břišní, především v levém podbříšku. V následujících textu se budu snažit popsat co nejpodrobněji průběh dosavadních potíží, prozatimní vyšetření a vedlejší (související) projevy: Na počátku května jsem prodělal pravděpodobně nějakou střevní infekci (pocit na zvracení, špatně od žaludku s bolestí v celém břiše, nevolnost, zimnice, horečka kolem 38,5 a průjmy). Jak rychle přišla, tak i ty nejvážnější příznaky jako průjem a horečka odešly během noci (avšak spontánní bolest v žaludku, špatné trávení a různé tlaky ještě přetrvávaly poměrně dlouhou dobu, cca 2,3 týdny) - tuto infekci prodělalo poměrně velké množství lidí v mém okolí, doteď nevím, zda to byl nějaký bacil přenesený vzduchem nebo byl jeho původ z jídla - bramborový salát a řízek. Posléze byl několik týdnů klid, v tříslech se mi objevila jen nějaká vyrážka, která svědila já ji trochu rozdrbal, protože neuvěřitelně svědila a ona se mi poté hojila kolem 2 měsíců, doteď mám z ní hnědý flek v místech výskytu. Týden poté, zhruba v pol. června začaly lehké bolesti směrem od třísel do L podbříšku, křeče, nadýmáni, časté průjmy ani další závažné bolesti mě nečekaly. V první pol. července nastal ústup obtíží zhruba na týden, aby se posléze vše od druhé pol. července vrátilo do starých kolejí s bolestí, která jeden večer začala takovým taháním a pálením v nejnižší části břicha, u třísel, nad genitáliemi a pokračovala klasicky do L podbříšku, včetně různých tlaků a občasného píchnutí a bolesti kolem pupíku nebo směrem na P stranu, párkrát se objevily i kratší křeče předcházející průjmu, jako když máme klasický průjem z nečeho co nám nesedlo. Měl jsem tehdy pocit, jako kdyby se střídala zácpa s normální stolicí a někdy průjmem. Na přelomu července/srpna jsem navštívil interní oddělení, tam jsem byl vyšetřen: ekg v pořádku, tlak rovněž, moč také - jen mě zarazilo poměrně vysoké ph 8 a krev - také v pořádku, včetně sedimentace i hodnot crp, ty byly méně než 2 (pak už to prý níže nezkoumají), absolvoval jsem i v tento čas sono - bez viditelných změn na vnitřních orgánech. Domluvil jsem se poté, co problémy neustaly, na kolonoskopii, kterou jsem absolvoval ke konci srpna, nález ze zprávy je takový: "Přístroj byl zaveden volně do rekta, kde normální nález, sliznice klidná, cévní kresba dobře viditelná, dále volně přes sigma do descenden, transversum, ascendens a do ceka a 10cm terminal ilea, v celém rozsahu normální nález, komplikace 0; závěr: normální nález do ceka a 10cm terminal ilea. etio obtíží může být ortopedická, klinický stav velmi dobrý. Dle stavu a potíží kotrola lab. včetně M+S, UZ břicha. Bolesti však po tomto zákroku i bez negativního nálezu zánětu, polypu nebo krvácení neustopily, a tak jsem navštívil obv. lékaře, který mi vzal rozbor krve a výtěr z recta (výsledky mi ještě nejsou známy). Jde mi o vypátrání skutečného původce mých problémů, je možné, že střevo je podrážděné i od isotretinoinu, který jsem bral od pol. dubna zhruba do pol. července, ale mám rovněž strach, zda se nerozvinul zánět v některé části střeva, nebo i ten strašák jmenem Crohnova choroba - i když pro tu by zase nenasvědčovalo vyšetrené tlusté střevo, i přechod do tenkého, včetně dobrých krevních výsledků, nebo se mohu mýlit? Ještě bych rád na závěr popsal detailněji potíže i ony vedlejší projevy, které by s tím mohly souviset: 1.Bolest převažuje v L podbříšku, občas vystřelí směrem nahoru až do zad směrem k ledvinám, někdy pod levé žebro, nebo je i v úrovni pupíku a pod ním, bolest a tlak jsou přítomny většinou v sedě, méně ve stoje a občas i dík přišlým "akutním střevním potížím-průjem" v leže. Někdy se vyskytne takový hřejivý pocit na prostředku pupíku a nad ním, směrem na žaludek (ještě je mi podivná jedna věc, která by mohla pomoci v diagnostice, a sice, že po požití jednoho (i půl piva) v kratším čase se bolest vyskytuje opět v oblasti prostředku břicha (u vody se toto nevyskytuje-zda je to pivní perlivostí anebo obsahem alkoholu netuším), ale spíše takové píchavé nepohodlí a tlak, to svědčí o nějaké nefunkčnosti nebo intoleranci, jen nevím co je toho příčinou. 2.V oblasti L podbřísku (pásu svalstva jež vede ke kyčli), v jeho dolní pol.cca 10 cm od třísel, cca jsem si nalezl cosi vystouplého, dá se to nahmatat, je to zhruba do délky 6,7 cm a šířky do 0,5 cm, zhruba takové 2 podlouhé tyčinky, bulky a mám podezření, zda se nejedná o zvětšené uzliny jako reakci na nějaký zánět (nahmatal jsem si tyto útvary i u levé kyčelní kosti a občas i na pravé straně, v L podbříšku jsou však vystoupliny nejvýraznější, na dotek jsou nebolestivé, po nahmátnutí jsem lehkou bolest cítil zřídka. 3.Vyprazdňování: za období těch 2 měsíců průměrem vychází spíše tužší stolice, průjem tak cca 1, 2x týdně, spíše mě přišlo, že vyprazdnování je značně proměnlivé, někdy tuhá stolice jednou za 2,3 dny, poté 2 průjmy denně, poté opět chvíli klid a další proměnlivý vývoj. Stolice byla bez hlenu a nějaké viditelné krve, akorát několikrát jsem si nalezl na papíře miniaturní červenou tečku, ale to nevím, zda to není spíše z potravin, zeleniny apod. Nadýmání/plynatost není v průměru příliš častým, krom „předprůjmových chvil“. 4.Bolest páteře (především dolní poloviny) a pravého kolena, ale ta může souviset skutečně s lékem isotretinoinem, mám sice skoliozu, ale bolesti páteře mě tak dlouho jako poslední 2 měsíce nikdy nedržely. Koleno mě bolí i v klidovém stádiu a sedě, v leže nikoliv, bolest není 24 hod, ale znát je, zvláště při schodech a zátěži, normální chůze vcelku bez obtíží. 5.Stalo se mi párkrát, že jsem měl oslabené svalstvo, po nějaké zátěži (i krátké), několikrát při dlouhodobém ohnutí břicha jsem měl v břišní oblasti tlak/píchání, nevím jak to popsat. Zdá se mi prostě, že tělo je něčím oslabováno, zánětem nebo nějakým virem, parazitem a výkyvy jsou proměnlivější. 5.Poslední dny mě občas bolí i hlava, jinak za to období vždy bez zvýšených teplot. Zdá se i určitý úbytek váhy, který sice není nijak markantní, ale je, zhruba jde o 1-2 kg z mé tradiční váhy, úbytek tedy ne více než 5%, což není dramatické, ale o něčem to rovněž jistě svědčí. Nabízí se asi řada diagnoz, nevím, čím bych mohl trpět, ale osobně si myslím, že je buď postiženo infekčně jen samotné tenké střevo (je možný i pozůstatek nějaké virové, bakteriální infekce (E.Coli, Hemophil, Streptococ Helicobacter nebo Candida), nebo přímo i parazitální - viz. úbytek váhy, nebo je jen postiženo zánětem nevážného původu?). Samotná střevní dysbioza je myslíte vyloučena? Snažím se brát kval. lactobac. Lacidofil a nově i obv. lékařem napsané Bifolac Forte, a že by doted' nezabraly? V souvislosti s těmi zvětšenými výstupky/uzlinami a bolestí v oblasti a nad oblastí těch nadtříselných/břišních uzlin asi není rovněž něco v pořádku, mohlo by se jednat i o jejich zánět s postižením tenkého střeva-tzv.intrabdominální nebo mezenteriální lymfadenitidu nebo i o postižení tzv. Yersinii entero., která napadá břišní uzlinky a má podobné příznaky (jako obč.průjmy/slabost/záněty kloubů a zvětš.míst.uzlin)? Nebo je možná příčina i ve slinivce a jejím chron. zánětu (viz ony nepříjemné pocity po požití většího množství piva nebo průjmy). PS: Trávení jsem měl vždy ukázkové a průjmy jsem trpěl jen díky své psychice anebo špatně ztrávené potravině-to známe asi každý, jsou však možné takovéto problémy včetně průjmů jen od samotného postižení páteře, ať už jsou postižení (skříplé nervy, nebo skříplost i tlak na samotnou sliznice střeva) střev i trávících orgánu od páteře jakákoliv? Předem vám děkuji za zodpovězení dotazu a případné rady ohledně dalších postupů (sám už vidím jediné def. rozřešení v podobě CT vyšetření a ještě zbývá vyšetření stolice, z které by mohlo ještě mnohé zjistit). jsem vám velmi závázán a předem se omlouvám za velký rozsah dotazu, ale snad to dopomůže k alespoň k přibližnému upřesnění pravděpodobně diagnózy, ale i za každý váš názor jsem vám velmi vděčen.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Karle, Vaše úvahy o možných příčinách různých obtíží, které jste poměrně podrobně a komplexně popsal, mohou potvrdit nebo vyvrátit kombinace příslušných klinických, laboratorních a zobrazovacích vyšetření. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na koordinovaném postupu ve sspolupráci s jednotlivými ambulantními specialisty (gastroenterologem, nefrologem, urologem, neurologem, ortopedem). S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
krevni testy | Od: silvie85 | 14.3.2015 21:11
Nechej si udělat krevní testy na
boreliozu,mononukleozu a na tu třetí si už
bohuze l nevzpomenu......měla jsem to
samé...Přeji hodně štěstí,ať už se to začne
léčit..... :-)
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: