Bolesti kolena po artroskopii

Dobrý den, v únoru 2010 jsem upadla na koleno, nejdříve jsem měla ortézu téměř 2 měsíce, následně rehabilitace, kdy jsem koleno stále nemohla ohnout. Proto v květnu 2010 artroskopie, kdy mi byly ošetřeny oba menisky. Po operaci jsem nejvíce cítila bolest v lýtku, která nepřestala do dnešní doby. Bylo mi provedeno opakovaně cévní vyšetření, tj. ultrazvuk - se závěrem, že cévní problém to není. Absolvovala jsem rehabilitaci, koleno se podařilo rozcvičit, ale trvají bolesti při chůzi po nerovném terénu, do schodů, ze schodů a delší chůzi. Nejvíce mě ale trápí bolest lýtka, která je i v klidu, když si lehnu a noha se dotýká zespodu. Poslední 2 měsíce se bolest rozšířila i na spodní část stehna, kdy mi vadí i dotyk při sedu i lehu. Byla jsem i na neurologickém vyšetření - zde též nenalezen problém. Na svou žádost jsem nyní byla vyšetřena magnetickou rezonancí s tímto nálezem: oba menisky bez jednoznačných trhlin, pouze v zadním rohu mediálního menisku je fokus zvýšeného signálu v pd a T2 při lézi gr. I. Kloubní chrupavky jsou ztenčené na kondylech femuru, mediálně jako i na mediální plošce patelly prakticky chybí. Zobrazený periartikulární skelet bez strukturálních změn, pouze počínající tvorba marginálních osteofytů v rámci artrotických změn. Nitrokloubní tekutina není významně zmnožena Dorzálně od dist. diafýzy femuru je oválný útvar vel. 14x8 mm - v.s. uzlina. Závěr: pokročilá chondropatie mediální partie femuru a zvláště patelly. Mírné artrotické změny. Léze zadního rohu mediálního menisku gr. I. Jelikož mě bolesti kolena, ale hlavně spodní části lýtka a nyní již i téměř celého spodního stehna trápí již více než 2 roky, prosím o radu, co dále lze v mých problémech udělat. Za odpověď předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Nevelké artrotixké změny kolena a změny na meniscích patrně větší bolesti lýtka nedělají. Byla jste vyšetřena cévně i neurologicky. Bylo by potřeba zhodnotit 2 věci a to možnou bolest vycházející z bederní pateře, dovyšetřit ortopedicko neurologicky pateř a zaměřit pozornost na útvar, která je v oblasti hlezna popisován. Ten by se měl i případně zrevidovat a odstranit, Mohl by vykonávat tlak na nervový průběh a bolest způsobovat. Pravdou je, že není nijak velikostně nápadny. Obraťte se na svého neurologa a ortopeda stran bederní pateře a snad i onoho útvaru k upřesnění. Vhodné zvážení i průchodnosti a funkčnosti nervů EMG. Podle výsledků léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: