Bolesti kolene, po opakovaných artroskopiích.

Dobrý den, Mám obrovský dotaz. Moje levá noha už toho má za sebou opravdu hodně, celkem 8operací. Koleno: První Artroskopie byla jen diagnostiční nic nenalezeno (rok 2000), druhá byla už s operací resekce pliky (rok 2003) Třetí následovala po úrazu kde se zjistilo přetržený ACL a meniskus (2008) koleno mi vyčistili a doktor, který mi to operoval mě předal do péče ortopeda v PCE u něho následovala další artroskopie diagnostiční. (2010) Po domluvě byla provedena plastika ACL (2011) koleno bylo dobré asi po roce se mi utrhla i zbývající část menisku (vnitřní meniskus) takže poslední artroskopie koleno (2012) od té doby nezlobilo. Achilovka Bohužel na podzim roku 2014 došlo k ruptuře Achillovi šlachy také na levé noze noha byla 9týdnů zafixována nejprve dva týdny sádrová dlaha celé nohy pak ortéza wacoped. Na podzim 2015 se zjistilo menší léze na peroneu noha bolela, křeče, záškuby po domluvě s lékařem jsem byla v teď celý deben 2016 v rehabilitačním ústavu v Kladrubech kde mi s Achilovkou i nervem pomohli skoro bez obtíží jen křeče a svalová slabost v slabé míře zůstali. Blbé je že už tam mě pobolívalo koleno. Po návratu asi 14 dní při vystupování z auta mě v koleni na vnitřní straně neskutečně bodlo opravdu jako když zasadíte nůž. Nejprve to bolelo akorát z vnitřní strany u čéšky ze shora + kloubní štěrbina postupně mě začala bolet cela vnitřní strana kolene akorát ostré bolesti jsou teď z boku. RTG je v pořádku koleno mi pan doktor obstříkl ale bolesti jsou úplně stejné nijak mi to nepomohlo. Chci se objednat k doktorovi co mi koleno operoval, ale mám obavy aby mě nenutil do další artroskopie ale stejně mám strach chci už konečně zase začít normálně sportovat. Je u mě možné provést vyšetření MRI nebo CT? Můžu já na tomto vyšetření trvat? Jelikož za celou dobu jsem nikde takto nebyla vždy hned artroskopie. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Koleno absolvovalo opravdu několik artroskopií po svém poškození. ASK bylla potřebná, ale každá ASK anatomické poměry v koleně přece jen poněkud změnila. Domnívám se, že sotva vás bude někdo nutit do okamžité artroskopie. Lékař ortoped patrně kromě zhodnocení stavu a klinického vyšetření bude indikovat, tedy žádat, provedení magnetické rezonance , která znázorní především měkké tkáně a prostého rtg snímku v několika rovinách. Podle všech vyšetření další postup Nelze očekávat u tolik ošetřovaného kolena , aby bez problémů v budoucnu absolvovalo některé náročnější sporty jako je na příklad squash, fotbal, tenis a basket. Koleno bude vyžadovat řádné rehabiliotační doléčení, možná i lázeňskou léčbu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x