Bolesti nadvarlete a citlivé varle

Dobrý den, můj přítel má dlouhodobé obtíže s bolestí pravého varlete, resp. i nadvarlete. Pravé varle je i zbytnělejší než levé. Problémy se táhnou již cca. 1 rok. při prvním kontaktu bylo příteli lékařem sděleno (po provedení odběrů a sonografického vyšetření), že se jedná nejspíš o nějaký problém s prostatou a byla mu nasazena léčba, momentálně si již nevzpomenu na název léku. Na chvíli byl od obtíží klid, pobolívání bylo jen občasné a krátkodobé, nicméně asi před měsícem se potíže zase vrátily ve velmi intenzivním projevu a od té doby neustupují. Navštívil tedy urologickou ambulanci kde mu bylo opět provedeno sono kde lékař popisuje pouze zbytnělé nadvarle, ale jinak je varle stejné konzistence, elastické, bpn. Byla mu nasazena antibiotika Doxybene, která dobral, obtíže neustály. Jelikož jsem zdravotní bratr, odebral jsem příteli laboratorní profil, CRP i Leukocyty jsou naprosto negativní v referenčních mezích, krevní obraz taktéž, jaterní testy negativní, otestoval jsem i PSA a freePSA + HCG a AFP, všechny parametry negativní. Nyní mu byla nasazena antibiotika Ciplox a od bolesti analgetická suppositoria, jenže varle je stále opravdu velmi citlivé (již na pouhý dotyk) a zdá se mi, že nadvarle je zbytnělé dost i na pohled a taktéž mám pocit, že v posledních 2 dnech se zbytňuje i pravé nadvarle. Přítel byl před rokem na operaci protruze disku v lumbální krajině, doporučil jsem proto navštívit i neuroložku, která však vyvrátila možnost, že by obtíže měly spojitost s protruzí ploténky. Ještě jsem přemýšlel, že bych snad zkusil zajistit CT vyšetření, protože urologové, které přítel obešel ve snaze zjisti příčinu bolestí, mu povětšinou řekli, že nález je negativní a dále se probleatikou nezabývají, jsou pasivní. Chtěl bych mu pomoci a zdá se mi, že nasazená antibiotika asi nepomohou když i zánětlivé parametry byly negativní. Děkuji Vám moc za případné odpovědi, Vladimír.

Odpověď odborníka:

Doporučovala bych vyšetření prostatické tekutiny (kultivační), výtěry z uretry k vyloučení všech pohlavně přenosných chorob a chronických infekcí, které často jinými metodami jsou obtížně prokazatelné. Pokud by se žádná infekce neprokázala a antibiotiky byla bez efektu, bylo by vhodné provést nějaké přesnější zobrazovací vyšetření - ale nevím, zda CT by kvůli vyšší radiační zátěži bylo vhodné, možná spíše MR.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina prostaty (2. díl)
Články: Rakovina prostaty (2. díl)
V časných stadiích rakoviny...
Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Články: Kdy nám hrozí ztráta čichu?
Ztráta čichu neboli anosmie...
Pozor na zvětšené lymfatické uzliny – mohou značit zánět i rakovinu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: