Bolesti nôh

Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa poradiť ohľadne mojich problémov. Pred dvoma týždňami som začala cítiť ako keby znecitlivenú – stŕpnutú kožu na kĺbe na veľkom prste na nohe a v jeho okolí až po necht. Bolesť je skôr pokojová po chôdzi a pri chôdzi ak obujem užšiu obuv (tú zvyčajne ani nenosím). Na dotyk ma kĺb ani prst nebolí. Mám však pocit, ako keby sa mi robil hallux. A ak hýbem tým prstom tak mi v ňom puká. Ale nevhodné topánky nenosím a nikdy som ani nenosila (opätky). Stačí si to natierať krémom napr. veral gel a kúpiť si nejakú bandáž? Alebo je potrebné navštíviť ortopéda? Druhý problém je ten, že veľmi veľa chodím pešo, aj niekoľko hodín denne niekoľko kilometrov. A pravdepodobne ma z chôdze začali bolieť oblasti v okolí bedrových kĺbov. Nemám to napuchnuté ani teplé, červené. Bolí to skôr jak vstanem, spím a jak pohnem nohami, resp. sa na ne postavím a chodím, spojím nohy. V minulosti som sa liečila na artritídu, ale kĺby nemám červené ani horúce. Som myslela, že chôdza mi skôr pomôže ako ublíži. Liečim sa u neurológa na VAS C-TH s CCS a migrény. Lieky však momentálne neužívam, resp. mám predpísané lieky s účinnou látkou aceklofenak. V prípade veľkých bolestí mi pomohli a aj menej boleli nohy. Na chrbticu cvičím pilates (momentálne nie). Chcem sa opýtať akého lekára mám vlastne navštíviť, či reumatológa kde som chodila pred rokmi, alebo sa objednať na ortopédiu. Posledný polrok sa mi aj často vyskytuje Raynaudov syndróm ( neurológ ma zaslal na chladový test, fotopletyzmografické vyšetrenie dopadlo však negatívne, dokonca som mala prsty menej prekrvené pred vyšetrením). Ale stačí ak sa vonku ochladí, alebo fúka vietor a už mám prsty biele porcelánové a stŕpnuté. Som už z toho zúfalá pretože sa o svoje zdravie starám, ale tie bolesti sú teraz dosť výrazné a má obmedzujú. Resp. nevedeli by ste mi povedať, čo mi to môže spôsobovať? Ďakujem

Odpověď odborníka:

Kloub a palec je třeba vyšetřit. I malá změna tvaru, osy, může vést ke vzniku otlaku, vytvoření a zanícení drobné bursy, kterán se zde vytváří. Ibraťte se na svého ortopeda, pokud je změna malá je vhodná prstová vložka a úprava obuvi, změna tvaru obuvi.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: