Bolesti od páteře

Prosím o zodpovězení mého dotazu: Jak se mám k sobě chovat při této diagnoze: Vyrovnaná bederní lordóza,dorzální posun L4 o 3mm. Terminální mícha bez nápadností. V celém rozsahu páteřní kanál sekundárně stenotický, nejvíce v etážích L4/5 a L5/S1 AP 13 mm, není obraz komprese kaudy,stenózy jsou při produkt.deg.změnách spondylózy a spondylartrózy, kostní valy sledují protuze disků o 4mm, pouze v etáži L4/5 obraz dorzomediální hernie 5,5mm. Pravostranná foraminostenóza L4/L5 a L5/S1, levostranná L4/5 středního stupně kostními valy, není obraz komprese kořenů. Závěr: Sekundární spinální stenóza celé LS páteře s maximem L4/5 a L5/S1 bez obrazu kompere kaudy při polyetážových produkt. deg. změnách pouze v etáži L4/5 hernie disku, ostatní protuze, bil. osteogenní foraminostenóza L4/S1 stř. stupně. Porušená bederní lordóza. Mé současné potíže: poměrně velké bolesti v křížové oblasti pronikající do břišní dutiny a močového měchýře zejména jako propichování nožem ze zad do levé části podbřišku a také ze předu podbřišku píchání zpět. Dále trvalý pocit chladu v podbřišku a dolních končetin. Bolesti se mi nedaří tlumit těmito léky: TRALGIT, AULIN v poslední době mi trochu zabral MELOXICAM (jde ho užívat trvale - má to význam ?) TERAPIE: podvodní masáže celý problém zhoršily, poměrně dobrá byla MAGNETOTERAPIE. Má význam pořídit si trakční lehátko a používat ho ? Co dělat aby bolesti byly mírnější ? Pokud se rozhýbu přiměřenou prací kolem domu, tak během práce pocit bolesti ustává. Horší to ovšem je potom uvedení do klidu. Potom nemohu pomalu ani vstát ze židle bez pomoci rukou. Tak jak dál. Pomůžou lázně ... jaké a kde. Je lepší pohybový klid, nebo přiměřená práce i s bolestmi. Jízda na kole (hrkání) mi také značně vadí. Moc děkuji předem za odpověď. LADMAN

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ladmane! Vhodný pohybový režim konsultujte s rehabilitačním lékařem a ortopedem, kteří mají možnost si s Vámi promluvit a vyšetřit Vás. Na dálku, aniž bych Vás viděl a pohovořil s vámi Vám nechci dávat žádné rady. Dokonce i rada pohyb/klid je individuální a záleží to spíše na tom, jak to či ono zvládáte a zdali máte ještě jiná, přidružená onemocnění. Obecně je vhodný přiměřený pohyb, ale co je to přiměřený musí posoudit lékař, který se s Vámi osobně setká.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: