Bolesti svalů

Dobrý den, od devíti let s léčím s AIT hypoterozou a současně užívám Euthyrox 75. Před pěti lety mě začaly trápit bolesti krční a hrudní páteře. Letos se bolesti velmi zhoršily a rozšířily se na celou páteř a také končetiny. Ty nejdříve brněly, teď bolí. V létě mi také bylo často nevolno, průjmy, snížení hmotnosti, zapomnětlivost, roztěkanost, únava. Paní doktrorka z endokr. vyslovila podezdření na celiakii. To se nepotvrdilo a teď už mám za sebou řadu vyšetření z neurologie, revmatologie, vše v pořádku. Ale bolesti jsou horší, velmi je zhoršuje chlad a průvan. Chtěla jsem se zeptat, zda by tyto problémy mohly být spojeny se štítnou žlázou. Na diskuzích lidí s onemocněním štítné žlázy psali někteří podobné potíže. Můj alergolog mi také řekl, že bych mohla trpět fibromyalgií. Bohužel jsem se ještě nedostala k lékaři, který by ji uměl diagnostikovat. Na revmatologii mi řekli, že se jedná o psychiatrickou diagnozu... Četla jsem o spojení hypoterozy s fibromyalgií a vlivu u hormonu T3 na léčbu fibromyalgie. Chtěla jsem se zeptat, zda existuje v České republice lék, který T3 obsahuje a zda je možné zjistit např. z krve, zda by v nedostatku T3 mohl být u mě problém. Ráda bych se už pohla z místa a konečně zjistila, co moje potíže způsobuje a ideálně, co by mi od nich pomohlo. Předem děkuji :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste stran štítnice správně substituovaná, tj máte v krvi hladiny hormonů jako zdravý člověk, neměla byste mít v souvislosti se štítnou žlázou žádné obtíže (bez ohledu na diagnózu AIT). Preparáty T3 u nás toho času dostupné nejsou, ale je možný dovoz z Německa, kde jedno balení stojí kolem 1000 Kč (Novothyral). Dovoz zajišťuje lékárna na základě receptu od endokrinologa. Co se týče bolestí svalů - předpokládám, že to nebude polékové (nezmínila jste, jestli neužíváte něco jiného kromě hormonů ŠŽ), nevím, jestli jste zkusila např. rehabilitačního lékaře, resp. fyzioterapeuta, či chiropraktika.. Jinak fibromyalgii by měl podle mně diagnostikovat právě revmatolog. Pokud jste neuspěla v místě bydliště, můžete zkusit pouvažovat, jestli nenavštívit např. pražský Revmatologický ústav, nebo jiného lékaře ve Vašem okolí. Samozřejmě, pokud se potíže zhoršují, resp. neustupují, je na místě zopakovat i vyšetření, které již jednou proběhlo - např. neurologické. Není na škodu ani nechat si skontrolovat hladiny vitaminu D, i jeho nedostatek je schopný nadělat hodně obtíží. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: