Bolesti svalů dolních končetin

Dobrý den, už pár měsíců mě trápí občasná bolest svalu levého lýtka. Začalo to asi před půl rokem. Většinou jsem pociťovala mírnou bolest ve svalu níže pod kolenní jamkou třeba když jsem seděla na posteli s nohama nataženýma nebo když jsem se sprchovala. Objevovalo se to tak jednou za pár dní, někdy dva dny po sobě, většinou večer. Moc nesportuji. Posledních pár měsíců jsem přes den dost seděla. Byla jsem s tím u praktické lékařky, ta mi lýtko prohlédla. Křečové žíly vidět nemám. Prý by to mohlo být od svalu. Ale je divné, že se to objevuje jen sem tam už delší dobu. Před třemi týdny jsem šla po půl roce tancovat a svaly jsem si namohla. Měla jsem hned na to dva týdny zánět dutin a průdušek a ty dva týdny mne intenzivně bolely svaly v lýtkách a stehnech a to jsem jen ležela v posteli. Teď už to bylo týden dobré, bolest žádná. Šla jsem ven na hodinovou klidnou procházku. Večer mne zase začalo pobolívat v lýtku pod kolenní jamkou. Jedna úzká žilka je v určité části taková tmavší. Před třemi týdny jsem u ní měla fialovou modřinku. Nevím, jestli to s tím souvisí. Je to taková divná bolest, spíš nepříjemná. Bolí to hlavně když sedím. Pobolívá mne na té noze i stehno zezadu a pobolívají mne mírně i svaly na druhé noze. Včera, když jsem seděla, mi i začalo brnět chodidlo. Někdy mívám nohy při sezení dost studené. Myslíte, že jsou ty problémy od toho, že hodně sedím? Praktická lékařka mne nechtěla poslat na žilní vyšetření, že jsem mladá a problémy s žilami jsou u mne nepravděpodobné. Lze jej provést i bez žádanky? Je pravda, že se ty problémy vyskytují hlavně v klidu nebo po fyzické námaze. Ale zneklidňuje mne, že se to objevilo i po nenáročné procházce. Chtěla bych začít více sportovat a bojím se, aby to na ty svaly nebylo moc nebo aby nebyla příčina mého problému jiná. Beru hořčík a vápník, ale nějak to nepomáhá. Beru HA už asi 6 let. Nohy oteklé nemám. Na 173 cm vážím 53 kg, takže zatíženy moc nejsou. Myslíte, že by pomohly protahovací cviky a více pohybu?

Odpověď odborníka:

Může se jednat o zánět svalového úponu, příp. šlachy. Vhodné provést ultrazvuk, žádanku by Vám měl dát praktický lékař, bez žádanky to půjde asi těžko. Není důvod k užívání vápníku. Protahovací cviky a více pohybu jistě ano.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: