Bolesti v krku

Dobrý den, moc prosím o radu, ohledně bolestí v krku. Již téměř dva měsíce mi neustále bolí v krku. Vše začalo tím, že jsem měla takový nepříjemný zážitek v metru, kdy jsem si nebyla jistá, zda mě někdo nepíchl jehlou do zad. Svěřila jsem se lékaři, ale ujišťovali mi, že to není reálné. Po třech nedělích, začátkem prosince, mi začalo strašně bolet v krku a uzliny na krku. Dva dny jsem měla lehce zvýšenou teplotu- 37,3. U lékaře mi řekli, že to v krku vypadá příšerně. ( nemám ale krční mandle) Dostala jsem antibiotika, ale jelikož mám již delší dobu vyšší jaterní testy, jednalo se o slabší z penicilinové řady. Po deseti dnech nedošlo k žádnému zlepšení. Šla jsem na krev a měla jsem o hodně zhoršené jaterní testy, některé hranice byly překročeny až 5x, vyšší sedimentaci cca 60 ( i tu ale mívám okolo 40 již delší dobu) a CRP 22. Dostala jsem další antibiotika ale po 7 dnech byl výsledek stále stejný. Neustále bolesti v krku a uzlin. Následovaly další antibiotika a to augmentin. Poté se bolesti sice trochu zmírnily, ale v puse jsem neustále cítila nepříjemně, jak stále povlak v celých ústech. Bolesti jsou sice nyní menší, zato stále a navíc mi už téměř tři neděle takříkajíc bolí celé tělo. Všechny uzliny, krční, čelistní, v podpaží a hlavně svaly na nohou. Lékař prohlédl uzliny a s tím, že jsou trochu zvětšené jsem podstoupila výtěr z krku. Ten je nyní negativní, CRP se snížilo na cca 1, krevní obraz O.K. Bolesti v krku však přetrvávají a uzliny i svaly mi neustále boli. Nevíte co s tím? Nechci být paranoidní, ale nemůže to být příznak nákazy HIV? Také jsem předtím přišla do styku se spálovým bacilem, či jsem krátce předtím absolvovala vyšetření kolonoskopii, při kterém jsem měla krátkodobou narkózu. možná to s ničím nesouvisí, ale nevím si s tím rady, protože se mi zdá ta bolest v krku i uzlin již poměrně dlouho. Nebývám totiž vůbec nemocná. Již 10 let jsem nebyla nemocná, kdy bych musela brát antibiotika a i běžné nachlazení se mi prozatím vyhýbá. Moc děkuji za radu a přeji hezký den. Hanka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i kdyby Vás někdo píchl jehlou (kdo? proč? jak to, že není nikde vpich? ....), je naprosto nepravděpodobné, že by to vyvolalo popsané obtíže. Popsané bolesti v krku spolu se zvětšenými uzlinami a bolestmi svalů plus zhoršené jaterní testy mi spíš evokují infekční mononukleózu - virové jaterní onemocnění, které se kromě zvýšení jaterních testů projevuje hlavně zvýšenými teplotami a anginovým nálezem v krku. Popsané obtíže ale provázejí mnoho, především virových, infekcí, zejména infekcí dýchacích cest (nikoli ale zrovna HIV). Nákaza HIV se projevuje v různých stadiích různě, pokud máte v tomto směru obavy, nechejte se vyšetřit, jen tak budete mít jistotu. V současnosti je HIV infekce poměrně dobře zvladatelná léčbou. Celkově doporučuji probrat s Vaším lékařem, co bylo vyšetřeními vyloučeno (ta mononukleóza byla vyšetřena či vyloučena?) a co Vám tedy může být (v této poradně to nerozklíčujeme). Stran nálezu v krku můžete také vyhledat ORL lékaře. Přeji brzké uzdravení a ať se cítíte dobře.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: