Bolesti v podbřišku a v zádech

Dobrý den, ještě když jsem chodila na základku,vždy jsem mívala bolesti v zádech v kříži na pravé straně.Ze začátku mírné,když jsem si lehla večer na záda.Postupem času i při větší námaze.Potom mi začali bolesti v místě slepého střeva.Poprvé mě léčili pro zánět močových cest.Když se bolesti vrátili,zjistili mi trochu volné tekutiny v slepém střevě.Byla jsem 2krát v nemocnici,vždy pouze na pozorování.Dále jsem byla několikrát léčena u gynekologa antibiotiky pro zánět v děloze.Vždy se jedná o stejné,dnes už intenzivní bolesti právě i v těch zádech.Jsou dny,kdy mě to nepřejde vůbec,budí mě to i v noci. Do těch zad to je spíše bodavá bolest a v podbřišku to píchá,řeže...někdy to postupuje do celého podbřišku,dá se říci,jako bych měla stále menstruační bolesti.Bolesti v podbř.mám i při styku,jednou jsem dokonce mírně krvácela.Také trpím stále nafouknutým břichem.Cokoliv sním,citím se jako balon,i tak vypadám....myslíte,že to všechno může spolu souviset a nevíte co to může být?? Doktoři si semnou neví rady,tak prosím o radu Vás.Byla jsem u gynekologa,na mikrobiologii,sono břicha,se zády....nikde nic nenašli. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Tyto potíže spolu mohou, ale také nemusí souviset. Příčin bolestí v podbřišku, kříži, bedrech může být celá řada. Jestliže pociťujete řezání v podbřišku (nevím ovšem, zda-li máte i nějaké problémy typu pálení, řezání při močení), měla by se vyloučit infekce močových cest, která u mladých žen není žádnou vzácností. To se provádí vyšetřením moči (píšete, že jste měla mikrobiologické vyšetření, ale nevím čeho... vyšetřovala se i moč??). Potíže určitě mohou mít původ i v pohlavních orgánech. Měla jste opakované záněty dělohy - ty se někdy mohou vracet nebo mohou přejít do chronicity. Kdy jste byla na gynekologii naposledy? Jestli je to již déle, bylo by vhodné vyšetření zopakovat, zejména pokud máte potíže při styku, a provést i kultivačního vyšetření z pochvy, příp. sonografické vyšetření malé pánve. Problém se může týkat i střev, slepého střeva či jiných nitrobřišních orgánů - ne všechna možná onemocnění lze vyloučit provedením ultrazvuku. A konečně, páteř a svalový aparát zad, je-li zde nějaký problém, také může vyvolat řadu potíží od chronických bolestí po kupř. nadýmání. Uvádíte, že jste byla vyšetřena "se zády", ale nevím, jaký lékař Vás vyšetřoval a která vyšetření a s jakým výsledkem byla provedena. Provést např. pouze rtg páteře nemusí stačit, měl by Vás spíše vidět neurolog nebo rehabilitační lékař. Každopádně činit závěry takto v rámci inernetové poradny, bez možnoti Vás vidět a vyšetřit, nelze. Chápu, že to není přijemné, běhat od jednoho lékaře k druhému, zvláště, když se zdá, že "nikde nic" a potíže trvají stále. Především by jste měla mít lékaře, který Vás dobře zná, má k dispozici nálezy z doposavad provedených vyšetření, může se tedy na problém podívat komplexně a zvážit další postup. Optimálně by to měl být Vás praktický lékař. Doporučuji proto jeho návštěvu. I on ve své ordinaci může provést řadu vyšetření (např. vyšetření moči), případně Vás odeslat k příslušným specialistům. Přeji, ať se situace brzy zlepší. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x