Bolesti v podbřišku s nevolnosti po menstruaci

Milá paní doktorko,můj problém trvá přes 3 roky. mám za sebou kolonoskopii, ct břicha,vyšet štít žl, hormonál profil,ultrazvuk...Trvalo mi než jsem odhalili,že muj problém má periodu.asi 3až 5 den po menses mi začne být podivně špatně. něco mezi bolestí v podbřišku a nevolností. Taky únava a lehká deprese. Tento stav trvá do ovulace při které mám též bolesti. Ulevu mi paradoxně přináší pms- taky nepříjemné, ale lepší než první polovina měsíce.Takže jsem už docela zoufalá a vyčerpaná protože nemám moc dní klid. Zkusila jsem antikoncepci , ale po té mi bylo dost zle. Můj lékař se domnívá, že na vině jsou prostoglandiny a doporučuje hysterektomii protože si s tím už neví rady. já už se k ní přikláním též v naději, že bych toto neprožívala.ale prostě nevím co dál.Vyzkoušela jsem i mnoho doplňků stravy-co několik měsíců jediné fungovalo byl eva caps- firma just- složení-třesalka, drmek...lékař celostní med říká,že můj problém je psychosomaticky a projevuje se gynekologicky.ale proč potom ta pravidelnost bolestí po menses.. no už jsem tak daleko,že jsem nasadila i antidepresiva.Budu Vám nesmírně vděčná za jakykoli podnět nebo radu .moc Vám děkuji za Váš čas i ochotu. Dana, ještě věk 48.

Odpověď odborníka:

Milá Dano, chronické bolesti v podbřišku jsou komplexním problémem. Mají bio-psycho-sociální složku. To znamená, že bolesti vznikají na organickém podkladě a v jejich projevu hraje roli i psychická či sociální nepohoda. Z prodělaných vyšetření můžeme vyloučit střevní onemocnění či poruchu štítné žlázy. Musíme myslet i na onemocnění močového měchýře. U vás bych vzhledem k periodicitě obtíží myslela na gynekologické onemocnění endometriózu - při kterém dochází k růstu endometria (částeček výstelky dutiny děložní) mimo dělohu. K diagnostickým metodám patří laparoskopická operace nebo magnetická rezonance. Léčba probíhá pomocí hormonálních preparátů nebo přímo zničení ložisek endometriózy při laparoskopické operaci. Je možné, že by Vám i hysterektomie pomohla. Přeji hodně úspěchů.

MUDr. Věra Kuralová
 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: