Bolesti zad

Dobrý den pane doktore, již rok mám chronické bolesti zad, které nejdříve začaly v oblasti beder a okoli křížové kosti. Na MR bederni casti mám pouze pokročilou spodylartrozu, ale tu už jsem mela ve stejném stavu dříve a bolesti zad jen občas. Z léků mi bohužel zabírá pouze tramal a klid. Beru ještě pregabalin zatim v davce 150 mg X na noc 150 mg tritica.prothiaden.Snazim se chodit do prace, učím, ale je to utpeni. Ze sedu na zidli nemohu bez bolestí vstat, zároveň mám snad tunu, i když vážím při výšce 171 cm. 64 kg. Navic mě trapi předčasné ranni bolesti, které maji charakter projíždějící bolesti páteře nebo v jejim okoli a silné bolesti pod klíčnimi kostmi. Když vstanu tak to projizdeni přestane a záda boli jako obvykle, bedra, kříž, kycle a nohy. Zkousela jsem to i rozcvicit pres bolest, ale vetsinou se bolesti ještě vice rozjedou. Zároveň docházím do poradny s konecnikem, protože sem se mi bolest šíří a nemohu bezbolestně sedět. Vim, ze je toho spousty, ale bývala jsem aktivni a temperamentní žena a nemohu se smířit s tim, že se v 52 pohybuji hůř a s bolesti nez moje o 25 starší mamka. Děkuji předem za odpověď Jolana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jolano Bolesti zad a jejich vyzařování i do dalších částí těla může mít více příčin. Na zobrazovacích vyšetření zjištěné změny hl degenerativní sami o sobě aktuální potíže většinou nevysvětlují, Je potřebné, aby vyloučily např zhroucení obratle, známky ev zánětu, zůžení páteřního kanálu nebo výhřez ploténky / a tyto změny opět dát vyšetřením do korelace s neurologickými nálezy zda působí poškozování nerstva, hl nervových kořenů. Nejčastější jsou ale změny na páteři hl tzv funkční, které na zobrazovacíh vyšetření nejsou patrné a někdy dále i na zjištěné změny nasedají. Jedná se o blokády na různých etážích páteře, okolních kloubů. Na ně navazují další reflexní změny- stahy svalů, dalších mekkých tkání, tahy za vazivové úpony. Tyto změny se navíc tzv. řetězí, např od krční oblsti až po pánev nebo na dolní končetiny podobně. Provedení RTG, nebo MR vyšetření bez detailního vyšetření celého pohybového aprátu a neurologického vyšetření / při podezření na kořenové poškození/ metodami i tzv myoskeletární / ev tz manuální medicíny/ nemůže problémy rozklíčit. Taková vyšetření provádějí vedle své odbornosti někteří lékaři RHB, neurologové, ortopedové. Bude vhodné někoho takového vyhledat. Zároveň s vyšeřením, kdy lze nalézt blokády, je lze i manulně odstranit, navrhnout cílené cvičení a rhb.Nejprve k uvolnění stažených svalů metodou tzv PIR, teprve dále s jinými cviky. Necíleně prováděné tyto metody také málokdy vedou k efektu. Vaše potíže imponují jako podobný problém- zřetězení blokád až od krční oblasti, přes hriní včetně žeber a na tzv SI skloubení pánve. Vzhledem k potížím v okolí konečníku a bolestivého sedu půjde asi i o blokádu kostrče. Při takovém vícečetném výskytu potíží by jinak připadal v úvahu velmi vzácně ev některý typ revmatického postižení, boreliosa apod. Z uváděné medikace je patrně i problém se spánkem, může hrát roli i psychika, nezpracované stresy apod. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: