Bolesti zad

Už 3 měsíce mě bolí záda a vystřeluje mi to do pravé nohy.Když ležím nebo sedím a chci vstát a jít,tak musím s bolestí,nejdřív pomalu stoupnout a chvíli státa pak mohu jít.Injekce,infúze,nic nezabralo.Na CT mi zjistili : LS páteř nativně-etáž L4-S1.Primární šíře páteřního kanálku je 11-12 mm.L4/L5:Ventrální a lat.spondyloza.foraminanezužené.Incip.spondyloartroza.Recessybilat.zužené,více vlevo.L5/S1Lehká retrolisteza L5,tělo obratle v dorzálním skluzu do 2,5 mm.Osteochondroza s vakuovým fenoménem,meziobratlový prostor lehce snížený.Semicirkulárníprotruze disku do 4mm,paramed.vpravo až 6mm-mešní hernie.Foramina jsou bilat.zužená,více vlevo.Recessy bilat zužené,více vpravo kde nerv kořen S1 dx.imprimován herniovým diskem.Objektivně:hypoprefl L5S12vpravo Lass i dx od 50st,Th v náznaku sfikter nepor. Prosím vysvětlete mi coto znamená.p.doktorka mi řekla že se to operovat nedá,a dala mi neurontin 300 mg a mám zkusit rehabilitace.

Odpověď odborníka:

Výhřez ploténky máte sice potvrzený,naštěstí není v této chvíli natolik závažný, aby byl operační zásah nezbytný. Operace připadá v úvahu, když hrozí výraznější uskřinutí, které buď může poškodit nervy vycházející z míchy, nebo přímo míchu. To v této chvíli nehrozí. Bohužel chybí přesný popis symptomatologie a klinického vyšetření, byť částečně přítomno je. V této situaci je třeba " aktrivně fyzioterapeutická léčba", ideálně rukama lékaře, evnt. fyzioterapeuta,který je ovšem přímo pod lékařským dohledem.Je třeba obnovit statiku pánve, funkci okolí obratlů,který jsou problematické, Současně začít cíleně cvičit, aby bylo možno obnovit svalové vztahy a stabilizovat. bez zlepšení funkce však cvičení nemá význam léčebný, jen pomocně léčebný.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Články: Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Drogy jsou již několik let...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x