Boule na krku u miminka (1 rok)

Syn (1 rok) má bouli na krku pod uchem. Nikdo neví, co to je. Zbývá pouze histologie? Ráda bych nejdřív zkusila testy, pokud vás něco napadne.. CTP měl 14, sedimentaci 60 (po týdnu CTP pouze 9, ale boule věší - 4x3x2 cm). Augmentin (ATB) nezabral. Dutiny čisté (nos, krk i uši bez nálezu). Toxoplazmóza vyloučena krevními testy. Na příušnice je dle lékaře syn již očkován. Žádné teploty. Hodně mi spinká. Z krevního obrazu nyní nalezena pouze anémie. Dle UTZ je boule v místě uzliny, avšak struktura zduřelé uzlině neodpovídá, nejde o tekutinu, ani hnis. Zjištění UTZ: "na dolní pól příušní žlázy nasedá hypoechogenní ložisko, dobře ohraničené, nehomogenní struktura, hipermie centrálně, podčelistní žláza beze změn." Moc prosím o radu. Nechce se mi se synkem hned na histologii pod celkovou narkózou, kdyý je mu poze 1 rok.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Zuzano! Chápu Vaše obavy ze zákroku v celkové anestezii. Nicméně, pokud se boule zvětšuje nezávisle na nasazených ATB, krevní testy nic nevysvětlují a struktura je dle ultrazvuku podezřelá, tak toho mnoho jiného nezbývá. Samozřejmě je možné otestovat další atypické infekze - zejm. tzv. zoonózy, kam patří i zmiňovaná toxoplazmóza, RTG plic k vyloučení jiného patologického procesu * zejm. lymfatického. Vzhledem k tomu, že se může jednat i o něco závažnějšího, např. nádorové změny, je potom vyjmutí uzliny a její histologická analýza ke stanovení správné léčby potřebná. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Reakce na odpověď MUDr Kadlečka | Od: Zuzana | 4.12.2015 22:34
Již jsme absolvovali rentgen hrudníku a UTZ
bříška i třísel. Jinde nebylo nic dalšího nalezeno.
Testy na zoonózy jsou negativní, pouze yersinie
ještě není hotová. Bouli má synek už měsíc,
celkově se zdá být ale již o něco menší než před
týdnem, když jsem vám psala. Z krátkodobého
pohledu se po spánku vždy o hodně zmenší,
během dne opět do výchozího stavu. Napadá vás
nějaké další vysvětlení? Dle zmenšení
předpokládám, že by tedy o nádorové změny
snad jít nemělo, ale histologii tedy zvážíme.
reagovat
re:Reakce na odpověď MUDr Kadlečka | Od: uLékaře.cz | 11.12.2015 12:55
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Prevence vzniku osteoporózy
Články: Prevence vzniku osteoporózy
Jako u většiny onemocnění...
Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Články: Bolí váš nohy? Můžete mít nemocné srdce!
Bolest nohou. Nejčastěji si...
Krvácivé poruchy: když modřiny nejsou nevinné
Články: Krvácivé poruchy: když modřiny nejsou nevinné
Když se zraníme tak, že nám...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba si poradí i s nespecifickými střevními záněty
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Pravidelná stolice je známkou dobrého zdraví
Články: Pravidelná stolice je známkou dobrého zdraví
Stejně jako je pro hodináře...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Modřiny mohou být prvním projevem hemofilie
Články: Modřiny mohou být prvním projevem hemofilie
Hemofilie je dědičná...
Extáze – nejen droga lásky
Články: Extáze – nejen droga lásky
Každá lidská bytost má...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: